Imovina Bosne i Hercegovine/ Inzko pisao Brnabić i Viškoviću u vezi hidroelektrana na Drini

Mediji su danas podsjetili da se visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko usprotivio izgradnji hidroelektrana “Buk Bijela”, “Foča” i “Paunci” na rijeci Drini još u novembru prošle godine, kada su Vlade RS i Srbije potpisale sporazum o realizaciji tog projekta.

Također, samo nekoliko dana uoči prošlosedmičnog polaganja kamena temeljca za ovaj projekat uputio je pismo premijerima Republike Srpske i Srbije, u kojem ih je otvoreno pozvao da to ne rade.

Agencija Patria uputila je zvanični upit Uredu visokog predstavnika s pitanjem da li mogu potvrditi tačnost ovih navoda i eventualno otkriti sadržaj pisma i detalje koji su bitni za javnost?

Dobro poznat stav visokog predstavnika je da su direktne strane investicije izrazito dobrodošle jer izravno podržavaju snažniji ekonomski rast BiH i prosperitet svih građana. Međutim, investicije moraju biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi, visoki predstavnik je informirao premijerku Srbije Anu Brnabić i premijera RS Radovana Viškovića da se pred Ustavnim sudom nalazi zahtjev koji se odnosi za izgradnju tri hidroelektrane na rijeci Drini a koji je od značaja u bilo kakvom odlučivanju o daljim koracima u izgradnji hidroelektrane ‘Buk Bijela’ na rijeci Drini.

U svojoj prethodnoj praksi, Ustavni sud BiH je utvrdio da su vode, uključujući i kopnene vode, javna dobra koja se smatraju državnom imovinom, te da bi odluke u vezi sa državnom imovinom trebale da se donose na nivou države Bosne i Hercegovine, s obzirom da država Bosna i Hercegovina ima isključivu nadležnost za odlučivanje o statusu državne imovine.

Da budemo precizni, i da rezimiramo: visoki predstavnik toplo podržava investicije u BiH, ali one trebaju biti provedene tako da poštuju zakone i odluke Ustavnog suda BiH. Naposljetku, to je od najvećeg značaja i za investitora, da ima pravnu jasnoću i sigurnost”, navodi se u objašnjenju Ureda visokog predstavnika u BiH.