Kršenje prava: Građani moraju znati koja vakcina im je na raspolaganju

Iz Ministarstva zdravstva KS danas su obavijestili javnost da se sutra 25. maja 2021. godine nastavlja imunizacija građana Sarajeva u dvorani “Juan Antonio Samaranch” (Zetra), prema ranije utvrđenom Planu i protokolu imunizacije Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Vakcinacija počinje u 8.00 sati i trajat će do 20.00 sati, a na raspolaganju je 7.000 vakcina.

Prošle sedmice ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je da više neće objavljivati informaciju koje su vakcine dostupne jer su primjetili “povećan broj registracija građana kad znaju da je Pfizer dostupan”.

I upravo danas nije objavljeno o kojim vakcinama je riječ. S obzirom da je tokom maja došla značajna količina Pfizer vakcina iz Covax programa i EU programa jasno je da je riječ o tim vakcinama.

Predsjednik Naroda i pravde i kantonalni zastupnik Elmedin Konaković danas je ostao iznenađen informacijom da Ministarstvo zdravstva više ne saopćava koje su vakcine u upotrebi.

Imam sam mišljenje o vakcinama. Razgovaram s ljudima, ekspertima, šta da primim. Sastav tih vakcina kod različitih vrsta bolesnika može izazvati komplikacije. Kod žena pogotovo. S Astra Zenecom cijeli zapad ima problem. Po meni je to potpuno nelogično. Onaj ko sjedne mora imati pravo da zna kojom se vakcinom vakciniše. To bi bilo vrlo neprofesionalno od nas i ne smatram to logičnim potezom“, kazao je Konaković koji je dodao da će reagirati i provjeriti o čemu se radi.