Indija/ Dva lava pozitivna na COVID-19 u safari parku

Dva lava u safari parku Etawah u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh pozitivna su na Covid-19, kažu zvaničnici u parku.

Uzorci su poslani na ispitivanje nakon što je utvrđeno da oba lava imaju visoke temperature.

Vlasti su dodale da je par u stabilnom stanju. Oni su držani u samoizolaciji, a njihovo zdravlje se redovno prati.

To se dogodilo nakon što je osam lavova ranije ove sedmice imalo pozitivan test na isti u zoološkom parku Nehru u Hyderabadu.

Ministarstvo zaštite okoliša, šuma i klimatskih promjena prethodno je izjavilo da na osnovu iskustva s drugim zoološkim životinjama koje su također imale pozitivan test na Covid-19 širom svijeta, “nema činjeničnih dokaza da životinje mogu dalje prenositi bolest na ljude”.

Safari park Etawah zatvoren je za posjetitelje zbog porasta slučajeva Covid-19 širom države Uttar Pradesh, u kojem živi 200 miliona ljudi prema indijskom popisu stanovništva iz 2011. godine.

Najmnogoljudnija država u zemlji zabilježila je u petak sedmodnevni pokretni prosjek od 28.765 slučajeva, pokazuju podaci sa Sveučilišta John Hopkins.

U oštroj kritici vladinog postupanja s krizom od Uttar Pradesha, državni sud u utorak je rekao da je smrt pacijenata Covid-19 zbog nedostatka kisika “kazneno djelo, a ne manje od genocida”, navodi se u presudi objavljenoj na web stranici suda.

Druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu izvijestila je o najvećem broju smrtnih slučajeva od koronavirusa u subotu, sa 4.187 zabilježenih tokom 24 sata, prema podacima objavljenim u ministarstvu zdravlja zemlje. Ovo je prvi put da dnevni broj smrtnih slučajeva premašuje 4.000, što ukupan broj iznosi 238.270, prenosi CNN.