Izrael i Hamas pristali na prekid vatre

Izrael i palestinska militantna skupina Hamas pristali su na prekid vatre, nakon što je u više od sedmicu dana sukoba stotine mrtvih, od kojih je većina Palestinaca.

Primirje nagovještava kraj neposrednog krvoprolića, ali će obje strane vjerovatno razdvojiti više nego ikad.

Tokom 11 dana, Izraelske odbrambene snage (IDF) izvele su razorno zračno bombardiranje Gaze, dok je palestinska militantna skupina Hamas ispalila tisuće raketa na Izrael, u nasilju koje je naglasilo koliko je dugoročni mirovni sporazum postao neuhvatljiv.

Izraelski zračni napadi usmrtili su 232 Palestinca, uključujući 65 djece, prema tamošnjem ministarstvu zdravlja kojim upravlja Hamas.

Visoki čelnik Hamasa rekao je za CNN da će primirje, pod uvjetima koje je posredovao Egipat, započeti u petak u 2 sata po lokalnom vremenu.

Kabinet za sigurnost sazvao se večeras i jednoglasno prihvatio preporuku svih sigurnosnih elemenata – šefa stožera, šefa Shin Bet-a, šefa Mossada i šefa Vijeća za nacionalnu sigurnost – da prihvate Egipatska inicijativa za međusobni bezuvjetni prekid vatre koji će stupiti na snagu za sat vremena o kojem će se kasnije dogovoriti “, navodi se u izjavi iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Proslave primirja mogle su se vidjeti u Gazi i Tel Avivu nakon najave. U ranim jutarnjim satima u petak ujutro, novinar CNN-a mogao je vidjeti automobile kako radosno trube na ulicama, piše CNN.

U Tel Avivu su vijesti izazvale kombinaciju reakcija, od olakšanja do skepticizma.