Izrael je izveo još jedan talas zračnih napada širom pojasa Gaze

Izrael je u četvrtak rano izveo još jedan val zračnih napada, usmrtivši najmanje jednog Palestinca i ranivši nekoliko, a Hamas je ispalio još raketa, čak i kad su se povećavala očekivanja da bi mogao doći do prekida vatre.

Premijer Benjamin Netanyahu odgurnuo se protiv poziva SAD-a da umanji ofanzivu na Gazu, čini se odlučnim da Hamasu nanese maksimalnu štetu u ratu koji bi mogao spasiti njegovu političku karijeru. Ipak, zvaničnici bliski pregovorima kažu da očekuju da će primirje biti objavljeno u naredna 24 sata.

Eksplozije su potresle grad Gazu, a narančaste baklje osvijetlile su nebo pred zoru, a bombaški napadi zabilježeni su i u središnjem gradu Deir al-Balah i gradu Khan Younis na jugu zemlje. Kako je sunce izlazilo, stanovnici su istraživali ruševine iz najmanje pet porodičnih kuća uništenih u Khan Younisu. Bilo je i jakih vazdušnih napada na komercijalnu prometnicu u gradu Gazi.

Izraelska vojska rekla je da je pogodila najmanje tri kuće Hamasovih zapovjednika u Khan Younisu i još jedan u Rafahu, ciljajući “vojnu infrastrukturu”, kao i jedinicu za skladištenje oružja u kući u gradu Gazi.

Sa stotinama već poginulih u najgorim borbama od rata Izraela i Hamasa 2014. godine, američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu Izraelu da očekuje “danas značajnu deeskalaciju na putu ka prekidu vatre”, ali Netanyahu se povukao, rekavši bio je “odlučan da nastavi ovu operaciju dok se ne ispuni njezin cilj”. Označio je prvi javni razdor između dva bliska saveznika od početka borbi i predstavlja težak test odnosa između SAD-a i Izraela rano u Bidenovom predsjedništvu.

Ipak, egipatski obavještajni službenik rekao je da je prekid vatre vjerovatno kasno u četvrtak ili rano u petak, nakon što je američki apel pojačao vlastite napore Kaira da zaustavi borbu. Zvaničnik je razgovarao o delikatnim razgovorima pod uvjetom da ostane anoniman.

Khalid Okasha, direktor Egipatskog centra za strateške studije, koji je usko povezan s vladom, također je rekao da je u tom roku vjerovatno prekid vatre, kao i Osama Hamdan, visoki Hamasov zvaničnik.

U posjeti regiji, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da Izrael ima “pravo da se brani od takvih neprihvatljivih napada”. Ali, takođe je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja civilnih žrtava i podršku naporima u primirju.

Weam Fares, glasnogovornik obližnje bolnice, potvrdio je smrt i rekao da je najmanje 10 ljudi ranjeno u štrajkovima preko noći.

Snažni zračni napadi takođe su provalili ulicu u izbjegličkom kampu Jabaliya na sjeveru Gaze, uništavajući zbrkane domove s valovitim metalnim krovovima u blizini. Vojska je saopćila da je pogodila dva podzemna bacača u kampu koji su koristili ispaljivanje raketa u Tel Avivu.

Nikada u životu nisam vidio takvo razaranje“, rekao je Ibrahim Afana, 44. “Nismo imali ni tri minute da stavimo papuče na noge“, rekao je, opisujući panični let svoje porodice nakon što ih je probudio bombardovanje. Rekao je da je vojska pozvala stanovništvo da ih upozori na predstojeće štrajkove. Nije bilo izvještaja o žrtvama, prenosi ABC News.