Izraelski ratni avioni udaraju po Hamasovim tunelima kako sukob ulazi u drugu sedmicu

Izraelski ratni avioni pokrenuli su u ponedjeljak novi krug masovnih zračnih napada u Gazi, jer je najozbiljniji sukob ušao u drugu sedmicu, a međunarodni pozivi na prekid vatre uslijedili.

Deseci izraelskih mlaznjaka bombardirali su preko noći više od devet kilometara Hamasovog sistema tunela u Gazi i u ponedjeljak gađali devet prebivališta za koja je izraelska vojska rekla da pripadaju zapovjednicima palestinske militantne skupine.

Izraelska vojska izjavila je da je u proteklih sedam dana pogodila više ciljeva u Gazi nego cijele 2020. Otprilike 3.150 raketa ispaljeno je iz Gaze na izraelsku teritoriju od prošlog ponedjeljka, iako je izraelska vojska rekla da su mnogi ili propali ili presretnuti zračnim sistemom odbrane Iron Dome.

Ministarstvo je također u ponedjeljak upozorilo da su izraelski napadi na domove, medicinske ustanove i infrastrukturu stvorili uvjete za “nadolazeći talas” slučajeva Covid-19 i da će oni koji bježe u skloništa “biti izloženi širenju zaraznih bolesti, posebno opasnost od širenja koronavirusa“.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da će poduzeti “sve što je potrebno za uspostavljanje reda”, te da će “trebati neko vrijeme”.

Tokom hitnog sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u nedjelju, generalni sekretar UN-a António Guterres založio se za mir da ne izbije “neobuzdana sigurnosna i humanitarna kriza” koja bi “dodatno potaknula ekstremizam” u Izraelu, na palestinskim teritorijima i u regiji.

Nekoliko palestinskih porodica bori se protiv pravnih napora da ih uklone iz svojih domova u naselju Sheikh Jarrah u istočnom Jeruzalemu, što je jedan od neposrednih čimbenika koji je pokrenuo trenutni krug neprijateljstava. Tenzije su u međuvremenu brzo eskalirale u najgoru rundu nasilja koje je područje vidjelo od rata u Gazi 2014. godine, u kojem je tokom borbi ubijeno više od 2.200 stanovnika Gaze, od čega približno polovina civila, uključujući više od 550 djece, prema izvještaju Ujedinjenih nacija, piše CNN.