Kineska vakcina Sinopharm dobila je hitno odobrenje WHO-a

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je hitno odobrenje za kinesku vakcinu Sinopharm.

Već milioni ljudi u Kini i u ostalim zemljama primilo je kinesku vakcinu.

WHO je ranije odobrila samo vakcine proizvedene od strane Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson i Moderna.

Ali pojedini zdravstveni regulatori u raznim zemljama, posebno siromašnijima u Africi, Latinskoj Americi i Aziji odobrili su kinesku vakcinu za hitnu upotrebu.

S malo podataka koji su rano objavljeni na međunarodnom nivou, efikasnost različitih kineskih cjepiva već dugo nije sigurna.

Ali, iz WHO-a su u petak potvrdili “sigurnost, efikasnost i kvalitet” Sinopharma koju je razvio Pekinški institut za biološke proizvode.

WHO je rekla da dodatak vakcine ima “potencijal da ubrza pristup vakcini Covid-19 za zemlje koje žele zaštititi zdravstvene radnike i ugroženo stanovništvo“.

Preporučuje se da se vakcina primijeni u dvije doze onima koji imaju 18 godina i više.

Narednih dana očekuje se odluka o još jednoj kineskoj vakcini koju je razvio Sinovac, dok je ruska vakcina Sputnik u fazi procjene.

Zašto je bitna podloga WHO?

Zeleno svjetlo globalnog zdravstvenog tijela smjernica je nacionalnim regulatorima da je cjepivo sigurno i djelotvorno.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da će to dati zemljama “povjerenje da ubrzaju vlastito regulatorno odobrenje“.

To takođe znači da se vakcina može koristiti u globalnom programu Covax, koji je uspostavljen prošle godine kako bi se omogućio pošten pristup vakcinama među bogatim i siromašnim zemljama.

Očekuje se da će odluka o stavljanju kineskog cjepiva za hitnu upotrebu dati značajan poticaj shemi koja se bori s problemima opskrbe.

Prije odobrenja WHO, prema izvještajima, cjepivo Sinopharm već se široko koristilo, s primijenjenih 65 miliona doza.

Pored Kine, zemlje koje već koriste vakcinu uključuju UAE, Pakistan i Mađarsku.

Odluku o odobrenju cjepiva za hitnu upotrebu u petak je donijela tehnička savjetodavna grupa SZO koja je pregledala najnovije kliničke podatke i proizvodnu praksu.

Rečeno je da se procjenjuje da je efikasnost vakcine za simptomatske i hospitalizirane slučajeve Covid-19 79%.

Jedna od glavnih prednosti kineskih cjepiva je ta što se mogu čuvati u standardnom hladnjaku na 2-8 stepeni Celzijusa, poput cjepiva AstraZeneca.

U aprilu je najviši kineski zvaničnik za kontrolu bolesti rekao da je efikasnost vakcina Covid u zemlji niska, iako je kasnije inzistirao da su njegovi komentari pogrešno protumačeni, piše BBC.