Otkrivena 2.000 godina stara mramorna glava prvog rimskog cara

U Iserniji, talijanskom gradu u južnom središnjem dijelu Molisea, otkrivena je 2.000 godina stara mramorna glava Augusta, prvog rimskog cara.

Arheolog Francesco Giancola došao je do izuzetnog otkrića tokom restauratorskih radova kako bi popravio srednjovjekovni zid koji se srušio zbog jakih kiša 2013. godine.

Giancola je pratio radove u ime općine Isernia, ali rekao je u četvrtak za CNN da nije očekivao tako veliko otkriće.

Dok smo kopali iza zida, vidio sam da je zemlja promijenila boju“, rekao je i dodao: “Tako smo nastavili kopati preciznim lopaticama i izašao je blok mramora. Odmah sam vidio da je to glava koju sam prepoznao kao pripadnicu Augustovoj statui zbog kose i oblika i posjekotina očiju

Giancola je rekao da je odmah nazvao vlasti, gradonačelnika i ministarstvo kulturne baštine.

Glava visoka 35 centimetara (13,78 inča) može se datirati između 20. pne i 10. godine nove ere, kaže Maria Diletta Colombo, arheologinja iz regionalnog odjela ministarstva.

Bila je to važna statua, ali ne znamo zašto je bila ovdje“, rekla je za CNN. “Mogao je biti postavljen u hram posvećen kultu carske porodice ili na forumu. Ali to su samo hipoteze, jer ne znamo gdje je forum bio“.

Neke od njenih kolega plakale su od radosti kad su otkrile, dodala je Colombo, i to je trenutak za koji je rekla da će ga zauvijek pamtiti.

Glava je vjerovatno bila odvojena od statue koja je bila veća od 2 metra, rekao je Colombo. Napravljen je od istog mramora Lunigiana koji je koristio talijanski renesansni umjetnik Michelangelo, a prikazuje mladog Augusta Octaviana, koji je postao prvi car Rima 27. pne.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Isernia, u drevnom svijetu poznata kao Aesernia, bila je dom italskog naroda koji se zvao Samnites. Kasnije je postala rimska kolonija. Grad je djelomično uništen tokom Drugog svjetskog rata, ali je obnovljen.

Isernia ima vrlo drevnu historiju… ispod cijelog grada postoje arheološki ostaci“, rekao je gradonačelnik grada Giacomo D’Apollonio za CNN.

Iskopavanjem su takođe otkriveni prazni srednjovjekovni grobovi i artefakti od terakote, rekao je gradonačelnik.

Glava se trenutno proučava, a i D’Apollonio i Colombo željeli bi da ostane u gradskom muzeju Santa Maria delle Monache, gdje vjeruju da bi privukao više turista.

Čak je i Isernia, iako nije među glavnim turističkim destinacijama, područje bogato historijom još od paleolita (ere)“, rekao je D’Apollonio.

August je sagradio carstvo koje će se na kraju protezati od Velike Britanije do Egipta, a na samrtnoj postelji hvalio se da je “pronašao Rim sagrađen od cigle i ostavio ga mramornom”, piše CNN.