Kraljica izvršava prvu veliku kraljevsku dužnost nakon Philipove smrti

Kraljica obavlja svoj prvi veliki javni angažman nakon smrti vojvode od Edinburgha, dok prisustvuje državnom otvaranju parlamenta.

Princ Philip proveo je decenije prateći monarha na tom događaju.

Ovogodišnja ceremonija bit će umanjena zbog pandemije.

To je prvo službeno pojavljivanje monarha u javnosti u ulozi šefa države i prvi angažman ispred dvorca Windsor od smrti njenog supruga 9. aprila u dobi od 99 godina.

Međutim, kraljica (95) nastavlja svoje službene dužnosti, uključujući i sudjelovanje u virtualnim događajima, otkako je završeno dvonedeljno razdoblje kraljevske žalosti.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Princ od Velsa i vojvotkinja od Cornwalla pridružuju se kraljici na otvaranju države, tokom kojeg monarh označava početak parlamentarne sjednice održavanjem kraljičinog govora, koji iznosi vladine zakonodavne planove.

Događaj je obično poznat po svojoj pompoznosti i zabavi, ali je ove godine smanjen zbog pandemije.

U Kraljevskoj galeriji ima 17 članova Lordova i 17 poslanika.

U drugom amandmanu, lord kancelar Robert Buckland nije predao govor direktno kraljici kao što je to obično običaj, već ga je stavio na stol.

Takođe nije bilo vojnih uličnih linija niti obloga suverenog stubišta. Nije bilo vojnog orkestra niti Časne garde ispred Westminsterske palate ili kao dio povorke iz Buckinghamske palače, piše BBC.