Kraljica otvara britanski parlament na svom prvom velikom događaju od Filipove smrti

Kraljica Elizabeta II obavila je svoj prvi veliki angažman nakon sahrane supruga princa Filipa u utorak, otkrivajući zakonodavni program britanske vlade i potvrdivši planove za zabranu LGBTQ konverzijske terapije na službenoj ceremoniji u Domima parlamenta.

Kraljica je otvorila novo zasjedanje parlamenta i naglas pročitala prioritete britanskog premijera Borisa Johnsona u svečanom događaju kojem je do prije nekoliko godina rutinski prisustvovala s Filipom, vojvodom od Edinburgha.

Najave u kraljičinom govoru – koji piše vlada, obično svakog proljeća ili nakon izbora – uključivale su ponovno uvođenje kontroverznog zakona o povećanju policijskih ovlasti, pravno obavezujuće ciljeve zaštite okoliša i promjene u zdravstvenom i socijalnom sektoru Velike Britanije.

Govor je jedna od najvažnijih simboličkih dužnosti 95-godišnjeg monarha i čini središte državne ceremonije otvaranja parlamenta. U pratnji svog sina i nasljednika, princa Charlesa, trebalo je oko 10 minuta da kraljica pročita govor s trona u odaji Doma lordova.

To je bio njen prvi službeni angažman izvan zamka Windsor otkako je vojvoda od Edinburgha umro u dobi od 99 godina prošlog mjeseca.

Kraljica Elizabeta II u utorak dolazi na svečano otvaranje parlamenta. Obično bi iz Buckinghamske palače putovala kočijom.

Kraljica Elizabeta II u utorak dolazi na svečano otvaranje parlamenta. Obično bi iz Buckinghamske palače putovala kočijom.

U govoru se spominje i sporni plan kojim se traži da glasači pruže dokaz o svom identitetu prilikom učešća na izborima. Vlada je rekla kako će se tim potezom smanjiti prevara s biračima, ali kritičari iz cijelog političkog spektra kažu da takve prijevare praktički nema i da će taj potez otežati glasanje siromašnijim ljudima.

I kraljica je potvrdila da Johnsonova vlada planira zabraniti takozvanu konverzijsku terapiju, pseudoznanstvenu praksu pokušaja promjene čovjekove seksualnosti ili rodnog identiteta. Istu namjeru najavila je Johnsonova prethodnica Theresa May prije tri godine, a kampanji su postali frustrirani što još uvijek nije donesena, piše CNN.