Kupci slušalica Apple Powerbeats 2 dobijaju isplatu

Apple plaća kupcima Apple Powerbeats 2 slušalica u Sjedinjenim Državama do 189 dolara.

Parnična tužba koja se dogodila 2017. godine, tvrdila je da slušalice nisu zadržale vijek trajanja baterije i da nisu otporne na znoj ili vodu.

Firma je platila 9,75 miliona američkih dolara za namirenje, ali je odbila sve navode i rekla da želi izbjeći skupe pravne takse.

Svi koji su kupili Powerbeats 2 naušnice prije augusta 2020. godine imali su pravo na isplatu.

Kupci su MacRumoursovoj vijesti rekli da su sada počeli primati pojedinačne uplate iz nagodbe.

Ti korisnici i drugi na društvenim mrežama izvijestili su da su primili između 57 i 114 dolara, ali sudski dokumenti kažu da bi se moglo isplatiti najviše 189 dolara, uz dokaz o kupovini.

Ali neki američki kupci rekli su da su propustili rok za podnošenje zahtjeva za kompenzaciju u novembru 2020. godine i žalili su se da njihove slušalice i dalje ne rade.

Strani medij BBC je za komentar kontaktirao Apple.

Trenutno postoji nekoliko otvorenih slučajeva protiv Googlea, Facebooka i TikToka, u ime miliona korisnika tehnoloških platformi.

Veliki iznos naplate poravnanja od strane Applya vjerojatno će odraziti na broj članova kolektivne tužbe“, rekla je Jowanna Conboye, partnerica za tehnologiju i intelektualno vlasništvo u advokatskoj firmi Spencer West.

Kako je sporazum o nagodbi smatrao da svako ko je kupio slušalice tokom odgovarajućeg perioda ispunjava uvjete za isplatu, ovo bi moglo biti stotine hiljada s obzirom na popularnost Powerbeatsa 2 na aktivnom tržištu slušalica.

Taktički je Apple vjerojatno ispravno postupio u rješavanju slučaja, jer na taj način dobiva mnogo manje negativnog publiciteta, a svi problemi s dizajnom proizvoda ili njegovom proizvodnjom koji bi bili dio dokaza pred sudom ostaju tajni i zaštićeni za Apple“, kazala je.