Mijatović traži ostavke Osmana Mehmedagića i Ranka Debevca

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, zatražio je ostavke direktora OSA-e i predsjednika Suda BiH, Osmana Mehmedagića i Ranka Debevca.

Kako je kazao Mijatović, ostavke traži traži zbog urušavanja digniteta ovih institucija.

Svjedoci smo svakodnevnog urušavanja digniteta Suda Bosne i Hercegovine i funkcije predsjednika Suda BiH. Kao i integriteta Obaveštajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, te pozicije generalnog direktora iste, usljed vaših kontinuiranih afera koje izlaze u javnost putem mnogih kanala informisanja. Disperzija skandala koji vas prate se kreće od najnižih poriva koji su svakako vaša privatna stvar, osim ako nisu finansirana državnim resursima, pa do incidenata koji obuhvataju niz zloupotreba u službi, veze sa kriminalcima i narkodilerima, pranje novca, manipulacije sa videonadzorima, sumnjivo stečenu imovinu i državljanstva u BiH i Španiji, lažne diplome, pa do čitavog niza disciplinskih i krivičnih postupaka i istraga koji su u toku“, navodi Mijatović.

Istakao je da su oni “svojim neprimjerenim vaninstitucionalnim, međusobnim kontaktima kao suprotne stranke u sudskom postupku, tačnije sastajanjima u haustorima i privatnim stanovima, od institucije Suda BiH napravili kafansku pravosudno-obaveštajnu materiju”.

U sprezi funkcija, predsjednika Suda BiH i generalnog direktora OSA odgovorni ste za curenje informacija i dokaza iz sudskih spisa čiji sadržaj čini eksluzivitet uvijk istog portala i medija čime je počinjeno krivično djelo povrede tajnosti i zloupotreba položaja i ovlasti. Na ovaj način ste od sektora za tajnost pristupa informacijama Suda BiH i OSA BiH napavili tabloidni servis“, kazao je Mijatović.

Dodaje da je posljedica ovakve zloupotrebe kršenje Zakona o Sudu BiH, Zakona o zaštiti lica koja prijavljuje korupciju u institucijama BiH, Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, Zakona o OSA BiH i Krivičnog zakona BiH.

Ove kompromitujuće činjenice su navedene i u Izvještaju u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, odnosno i kao dokazni materijal u sudskim postupcima u državama Evropske Unije, što je predstavljeno kao velika sramota za državu Bosnu i Hercegovinu“, naveo je Mijatović.

Devastirane funkcije predsjednika Suda i direktora OSA-e

Dodaje kako su kontinuirane kompromitujuće objave njihovih i poruka devastirale funkciju predsjednika Suda BiH i poziciju generalnog direktora OSA BiH do mjere glavnih aktera žute štampe i rijalitija u pravosuđu i sigunosnim agencijma Bosne i Hercegovine.

Svojim djelovanjem ugrozili ste elemetarnu premisu i funkciju Suda BiH i OSA BiH u sigurnom provođenju nadležnosti države Bosne i Hercegovine i poštovanju ljudskih prava i vladavine zakona na njenoj teritoriji. Postavlja se pitanje povjerenja “običnog” građanina u pravosudne i bezbjednosne institucije kada su prikazane kroz ovakve multilaterane kompenzacije i trgovinu informacijama, sudskim postupcima i predmetima! Kada se uzme kriterijum iz prošlosti po kojem je za mnogo manju kvalifikaciju i delo suspendovan i udaljen sa pozicije tadašnji glavni tužilac Milorad Barašin, nivo nepoverenja u pravosuđe i institucije BiH postaje mnogo viši. Očigledno je da niste žrtva medijskog progona i diskvalifikacije, već postoji jasna indicija da ste dio pravosudno-političke hobotnice, formalnih i neformalnih centara moći i interesnih grupa od čijih usluga i metoda imate ličnu korist“, rekao je Mijatović.

Naglasio je kako je začuđujuće što nema demanta na sve objave, te da bi u “normalnoj-uređenoj pravnoj državi sve navedeno dovelo do vaše obligatorne suspenzije i hapšenja”.