Crne gljivice: U Indiji skoro 9,000 slučaja zaraze opasnom infekcijom

India je prijavila više od 8.800 slučajeva smrtonosne “crne gljivice” u rastućoj epidemiji bolesti.

Uobičajeno rijetka infekcija, koja se naziva mukormikoza, ima smrtnost od 50%, a neki se spase samo uklanjanjem očiju.

Liječnici kažu da postoji veza sa steroidima koji se koriste za liječenje Covida. Dijabetičari su posebno izloženi riziku.

Zapadne države Gujarat i Maharashtra prijavile su više od polovine prijavljenih slučajeva. Još najmanje 15 država prijavilo je između osam i 900 slučajeva.

U 29 indijskih država proglašeno je stanje epidemije nakon što je primjećen porast broja zaraženih ovom infekcijom.

Novootvoreni odjeli za liječenje pacijenata koji boluju od bolesti širom zemlje brzo se pune“, kažu ljekari.

U državnoj bolnici Maharaja Yeshwantrao, u kojoj se nalazi 1100 kreveta, u gradu Indoreu u centralnoj Indiji, broj pacijenata skočio je od prije osam sedmica do 185 u subotu navečer.

Indija pred proglašenjem nove epidemije koja napada sinuse, oči, mozak i pluća

Više od 80% pacijenata treba odmah na operaciju“, rekao je za BBC dr VP Pandey, šef medicinskog odjela bolnice.

Računao je da je samo u Indoreu bilo najmanje 400 pacijenata zaraženih tom bolešću.

Infekcija crnim gljivicama postala je izazovnija od Covid-19. Ako se pacijenti ne liječe na vrijeme i pravilno, stopa smrtnosti može doseći i 94%“, rekao je dr. Pandey.

Liječnici kažu da je amfotericin B ili “amfo-B” antimikotična intravenska injekcija koja se mora davati svaki dan do osam sedmica pacijentima s dijagnozom mukormikoze. Dostupna su dva oblika lijeka: standardni amfotericin B deoksiholat i liposomski amfotericin.

Doktor Pandey rekao je da je prikupio podatke o 201 pacijentu iz četiri bolnice u gradu.

Većina pacijenata oporavila se od Covid-19 i bili su muškarci. Većina ih je liječena steroidima i svi su imali osnovna stanja, uglavnom dijabetes.

Odvojeno istraživanje četvero indijskih doktora proučilo je više od 100 slučajeva pacijenata s Covid-19 koji su oboljeli od mukormikoze. Otkrilo je da su 79 od njih muškarci, a 83 od njih patilo je od dijabetesa.

Drugo istraživanje na 45 pacijenata sa crnim gljivicama u dvije bolnice u Mumbaiju pokazalo je da su svi bili dijabetičari ili im je dijagnosticiran dijabetes prilikom prijema. Svi su imali vrlo strm nivo šećera u krvi.

Nijedan pacijent sa mukormikozom nema normalan šećer u krvi”, rekao je dr. Akshay Nayar, očni hirurg koji je liječio brojne pacijente, za BBC.

Šta je mukormikoza?

Mukormikoza je vrlo rijetka infekcija. Uzrokovano je izlaganjem mucor plijesni koja se obično nalazi u tlu, biljkama, stajnjaku i propadajućem voću i povrću.

Sveprisutan je i nalazi se u zemlji i zraku, pa čak i u nosu i sluzi zdravih ljudi“, kaže dr. Akshay Nair, očni hirurg sa sjedištem u Mumbaju.

Utiče na sinuse, mozak i pluća, a može biti opasna po život kod dijabetičara ili teško imunološki ugroženih osoba, kao što su pacijenti sa rakom ili osobe sa HIV-om / AIDS-om, piše BBC.