Na današnji dan odigran je prvi poslijeratni sarajevski derbi

Na današnji dan 2. maja 1996. godine odigrana je prva fudbalska utakmica na stadionu Grbavica, nakon reintegracije koja se dogodila 19. marta, a bio je to prvi poslijeratni gradski derbi između Željezničara i Sarajeva.

Stadion Grbavica je za vrijeme rata uništen, zarastao je u korov, na njemu su se nalazili ostaci granata, čak je s jedne svoje strane bio i u dodiru sa miniranim područjem, zapadna drvene tribina je totalno izgorjela. Ipak fudbal je najvažnija sporedna stvar na svijetu i zaljubljenici u plavu boju su do maja koliko toliko sredili stadion i na njemu je odigrana prva utakmica poslije užasne agresije na našu državu.

Na Grbavicu je taj dan došlo oko 20 hiljada gledalaca. Pobjeda nije bila u prvom planu, samim time što će se odigrati utakmica na stadionu koji je bio žestoko devastiran za vrijeme agresije na našu državu bila je velika pobjeda za sve ljude koji vole fudbal.

Protivnik Željezničaru je bio njihov gradski rival Sarajevo a rezultat je glasio 1:1. Željo je prvi poveo, u 33. minuti Adžem je izveo slobodan udarac, Dedić kratko odbio loptu, koja pada na glavu Biševiću i on dovodi plave u vodstvo.

Ipak u drugom dijelu gosti su igrali mnogo bolje, i u 57. minuti dolaze do izjednačenja. Uščuplić na asistenciju Granova preciznim udarcem matira Gušu za konačnih 1:1.

Sudija ovog derbija je bio Marko Mrkić iz Tuzle. Zadovoljstvo, radost, prkos i ponos osjetili su se u zraku. Grbavica je ponovo procvjetala, i ako na susretu nije bilo pobjednika, ovo je bila velika pobjeda za fudbal u Bosni i Hercegovini.