Na današnji dan prije 41 godinu preminuo Josip Broz Tito

Na današnji dan prije 40 godina, 4. maja 1980. godine, preminuo je Josip Broz Tito, doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Tog 4. maja, u 18:50 sati, televizijski program je prekinut, a spiker Miodrag Zdravković je pročitao najtužniju vijest nakon koje se sve promijenilo: “Umro je drug Tito“.

Na čelu Jugoslavije bio je 35 godina, izveo je zemlju iz Sovjetskog bloka i bio jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja. Bio je počasni član svih akademija u Jugoslaviji i mnogih u inostranstvu.

Odlikovan je Ordenom narodnog heroja (tri puta), Ordenom junaka socijalističkog rada, Ordenom Lenjina (SSSR) i mnogim drugim domaćim i stranim odlikovanjima.

Nekoliko godina prije kraja života, Tito je smanjivao svoju ulogu u vođenju države, a historičari će danas često reći da je sve počelo izmjenom Ustava SFRJ 1974. godine. Ipak, Titovo povlačenje kasnih 70-ih godina više je imalo veze sa njegovim zdravstvenim stanjem nego sa popuštanjem centralne vlasti Jugoslavije.

Razbolio se u 88. godini, ali uprkos tome obavljao je svoje dužnosti, te je učestvovao na Samitu nesvrstanih u Havani 1979. godine. U januaru 1980. godine amputirana mu je lijeva noga, a četiri mjeseca nakon operacije je preminuo.

Dugogodišnji problemi kulminirali su odlaskom u ljubljansku bolnicu odakle “najveći sin” nikada nije izašao kako je većina građana priželjkivala.

Umjesto toga, plavi voz od Ljubljane do Beograda, sahrana koja je uslijedila uz mnogobrojne goste iz 129 država svijeta označili su kraj jedne ere.

Njegovoj sahrani, koja je održana u Beogradu 8. maja, prisustvovali su predstavnici više od 120 zemalja, kraljevi, prinčevi i oko 700.000 ljudi.

Poštovaoci lika i djela Josipa Broza Tita tradicionalno na ovaj dan od ranih jutarnjih sati obilaze njegov grob u Kući cvijeća na Dedinju u Beogradu, a u najvećem broju posjetioci dolaze iz zemalja nastalih poslije raspada Jugoslavije. Ove godine ni to neće biti moguće kao ranije zbog pandemije koronavirusa.

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, maja 1892. godine. Njegov rođendan i danas se obilježava 25. maja kao “Dan mladosti”.