U Bosnu i Hercegovinu danas stiže prvi kontingent vakcina iz EU

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas bi prema najavama trebao stići prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa iz mehanizma “EU4Health”, čiji je osnivač Evropska unija.

Osim vakcina, danas će u sklopu posjete državama Zapadnog Balkana Bosnu i Hercegovinu posjetiti i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi koji je naglasio kako donacijama vakcina Evropska unija šalje poruku podrške svim državama Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg danas će na Međunarodnom aerodromu Sarajevo izvršiti primopredaju prvog kontingenta vakcina protiv koronavirusa iz EU.

Komesar Varhelyi jučer je boravio u Srbiji u sklopu primopredaje prvog kontingenta 1.170 doza BioNTech-Pfizer vakcina.

Kako je ranije saopćeno u Beču, Bosna i Hercegovina bi putem ovog evropskog mehanizma u prvom kontingentu nabavke trebala dobiti 10.530 Pfizerovih vakcina.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević izjavila je ranije kako je učestvovala na zajedničkom sastanku ambasadora EU zemalja 21. aprila, na kojem je upravo poseban fokus stavljen na borbu protiv koronavirusa i nabavku vakcina.

Tada je Gudeljević izjavila da iz mehanizma EU4Health, a posredstvom Vlade Republike Austrije, BiH očekuje 99.105 doza do kraja drugog kvartala i 114.717 do kraja trećeg kvartala ove godine, ukupno 213.822 doze vakcina.

Posredstvom istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza iz Republike Poljske, prenosi Klix.