Načelnik Hadžibajrić ugostio novoimenovanu ambasadoricu Republike Češke Ivanu Hlavsovu

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić primio je danas u svom kabinetu novoimenovanu ambasadoricu Republike Češke u BiH Ivanu Hlavsovu.

Susret je bio prilika da načelnik Hadžibajrić ambasadoricu Hlavsovu upozna sa Općinom Stari Grad Sarajevo, njenim potencijalima, infrastruktorom, te realizovanim projektima.

Govoreći o projektima, istaknuta je i saradnja koju je Općina Stari Grad do sada imala sa Ambasadom Republike Češke u BiH.

Zahvaljujući tzv “Višegradskoj grupi” koju čine ambasade Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke prije dvije godine u potpunosti je obnovljena OŠ “Saburina”. U ovom velikom projektu ambasada Češke finansirala je rekonstrukciju školskih toaleta.

Osim toga, prije pet godina zajedno je realizovan projekat “Učimo RRR (reduce, reuse, recycle) – smanji, iskoristi, recikliraj”. U sklopu ovog projekta nabavljen je veliki broj kanti za selektivni otpad koje su postavljene u dvorišta svih centralnih i područnih školskih objekata u Starom Gradu.

Načelnik Hadžibajrić je ambasadoricu Hlavsovu upoznao i sa projektom u kojem učestvuju diplomate u našoj zemlji, a riječ je o Aleji ambasadora. Četiri prethodna ambasadora Republike Češke već su zasadili lipe u ovoj aleji: nj.e. Tomaš Szunyog, nj.e. Jakub Skalnik, nj.e. dr Jiri Kudela i nj.e. Alois Buchta. Ambasadorica Hlavsova rado je prihvatila prijedlog da i ona zasadi stablo lipe u ovoj popularnoj šetnici.

Ambasadorica Hlavsova je vrlo iskusna diplomatkinja sa skoro 30 godina radnog iskustva. Već je obavljala funkcije šefa misije svoje zemlje u Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji, a od januara 2020. godine preuzela je ambasadorsku funkciju u našoj zemlji, saopćeno je iz Općine Stari Grad.