Nakon četiri godine konačno izgrađeno spomen-obilježje “Lasta”

Predstavnici Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene “Lasta” zajedno sa vijećnikom Velijom Katicom posjetili su danas predsjedavajućeg Općinskog vijeća Sejada Đozu.

Iz pomenutog Udruženja iskoristili su priliku i predsjedavajućeg Đozu pozvali na obilježavanje godišnjice formiranja Odreda policije za specijalne namjene “Lasta” koje je planirano u subotu, 15. maja 2021. godine sa početkom u 11 sati.

Kako je predviđeno protokolom obilježavanja u subotu će biti svečano otkriveno spomen-obilježje “Lasta” čiju je izgradnju finansirala Općina Centar u iznosu od gotovo 153.700 KM.

Predsjedavajući Đozo se zahvalio predstavnicima Udruženja na posjeti i pozivu, te naglasio da će sa velikim zadovoljstvom prisustvovati obilježavanju godišnjice osnivanja Odreda.

Želim naglasiti da je Općinsko vijeće Centar od samog početka i inicijative za izgradnju spomen-obilježja “Lasta” pružalo punu podršku realizaciji projekta. Raduje me da je nakon četiri godine mukotrpnog rada konačno završena izgradnja spomen-obilježja. Općina je pružala pomoć i u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, izdavanju potrebnih dozvola, a na kraju je i finansirala izgradnju. Vijeće je dalo saglasnost na inicijativu Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene “Lasta” za imenovanje “Spomen parka Odred Lasta” na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, a Skupština Kantona Sarajevo je prihvatila predloženu odluku.

U narednom periodu ću pokrenuti inicijativu da se nastave razgovori i sa predstavnicima Udruženja veterana Odreda policije “Bosna” kako bi se usaglasili koraci oko izgradnje spomen-obilježja, a nadam se da ćemo u narednoj godini započeti izgradnju centralnog spomen obilježja pripadnika Armije i MUP-a RBiH sa područja Centra “Ljiljan””, pojasnio je Đozo, te predložio da se u čast 56 poginulih pripadnika ovog Odreda koji su živote izgubili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu na obilježavanju godišnjice pusti 56 golubova mira.

Predsjednik Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene “Lasta” Salko Škoro se zahvalio predsjedavajućem Đozi na gostoprimstvu i podršci koju pruža, kako Udruženju “Lasta”, tako i svim boračkim udruženjima sa područja Centra, saopćili su iz Općine Centar.