Obilježena godišnjica osnivanja “Crnih labudova” i godišnjica pogibije heroja Mehdina Hodžića

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović prisustvovao je danas odavanju počasti poginulim pripadnicima “Crnih labudova” – elitne jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine na Centralnom spomen-obilježju u Nedžarićima.

Ova aktivnost organizirana je u okviru obilježavanja godišnjice osnivanja ove jedinice, kao i godišnjice pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića – Crnog labuda.

Ministar Osmanović je, ovim povodom, istakao kako su njegove emocije danas posebne, jer osjeća neizmjeran ponos na sve pripadnike ove hrabre jedinice, a zbog poginulih među njima taj ponos se miješa sa tugom, jer su mnogi mladi momci svoje živote morali ugraditi u temelje naše jedine domovine.

“Crni labudovi” su jedna od najorganiziranijih jedinica Armije RBiH koja je bila prisutna na mnogim ratištima širom Bosne i Hercegovine. Hrabrost njenih pripadnika ostala je trajno zapisana u historiji naše domovine i na spomen-obilježjima širom naše države.

Veoma je važno da čuvamo i njegujemo kulturu sjećanja. Naša zemlja nikada nije upamtila tako odvažnu i hrabru generaciju koja je tako voljela svoju domovinu kao ta iz devedesetih godina. Mnogo njih je svoje živote položilo, kako bi sačuvali našu Bosnu i Hercegovinu i to nikada ne smijemo zaboraviti. O tome moramo učiti i stalno podsjećati nove generacije koje dolaze“, kazao je, između ostalog, ministar Osmanović.

Podsjetio je i na riječi koje najbolje opisuju heroja, rahmetli Hodžić da je bio “izuzetno hrabar borac koji je zajedno sa svojim saborcima išao na liniju i odatle komandovao. Svojom hrabrošću i plemenitošću ohrabrivao je sve borce, ali i brinuo o svakom ponaosob.

Mehdin je bio i ostao istinski heroj odbrane naše domovine kojeg narod nije zaboravio, niti će. Prenosio je na nas ideju da je naša obaveza dati sve od sebe za odbranu naše države i svih njenih naroda”.

Tokom današnjeg obilježavanja istaknuto je i kako “Crni labudovi” nikada nisu odbili nijedan zadatak. Svojoj organiziranošću i hrabrošću lahko su bili prepoznati gdje god bi se pojavili, a narodu su ulijevali nadu i sigurnost, saopćeno je iz Vlade KS.