Nastavljene aktivnosti na obilježavanju Dana Općine Centar

Obilježavajući Dane Općine Centar od 2. do 9. maja 2021. godine, u znak sjećanja na herojsku odbranu Sarajeva od agresorskih napada tih dana ratne 1992. godine, u ponedjeljak, 3. maja, nastavljene su aktivnosti na obilježavanju jednog od najznačajnijih datuma u novijoj historiji ove općine.

Delegacije Općine i boračkih udruženja, koje je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo, obišli su spomen obilježja, položili cvijeće i odali počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata.

Kako je planirano programom obilježavanja Dana Općine Centar, nakon okupljanja ispred zgrade Općine, delegacije su prvo položile cvijeće ispred spomen obilježja “Mala kula” na Grdonju, a nakon toga i na spomen obilježja “Humka”, te “Blekin potok” u Aleji breza.

Delegacije su potom odale počast kod spomen ploče posvećene logorašima Nahoreva, ispred paviljona Psihijatrijske bolnice Jagomir – Nahorevska 248, a zatim ispred spomen obilježja “Oaza mira” kod Pionirske doline. Također je položeno cvijeće i ispred spomen obilježja na Šipu, zatim na gradskim grobljima Lav, Sveti Marko i Sveti Josip.

Počast je odata i cvijeće položeno i kod spomen ploče poginulim policajcima Stanice javne bezbjednosti Centar, kod zgrade Druge policijske uprave ulica Augusta Brauna 5, zatim ispred spomen ploče na mostu Suade i Olge na Vrbanji.

Posljednja lokacija koju su delegacije obišle i odale dužnu počast je spomen park na Vracama.

Predsjedavajući Đozo čestitao je svim stanovnicama i stanovnicima općine Centar i našeg kantona Dane Općine i Dane Kantona Sarajevo ističući veliki značaj obilježavanja ovih datuma.

“Jučer smo započeli sa aktivnostima na obilježavanju Dana Općine Centar, a danas smo s njima nastavili. Sa sigurnošću mogu tvrditi da je 2. maj naznačajniji datum u historiji Bosne i Hercegovine, dan kada je odbranjena zgrada Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, a samim tim i grad Sarajevo, te država Bosna i Hercegovina. Naša sarajevska raja u farmerkama i tenama, sa pripadnicima Teritorijalne odbrane RBiH, Zelenih beretki, te Patriotske lige, uz podršku pripadnika MUP-a RBiH tih su dana dali nemjerljiv doprinos u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Ovih majskih dana se prisjećamo naših poginulih saboraca koji su dali živote tokom najduže opsade našeg grada, koja je trajala 1.425 dana. Nažalost, naša djeca u školama ne mogu da uče o ovim historijskim činjenicama i ne znaju za ove datume, ali mi smo ti koji trebaju da svjedoče, govore i ponavljaju bar na ovakav način kroz šta smo prošli i šta smo uradili da bi danas svi živjeli u miru i slobodi. Ne smijemo dozvoliti da historija bude zaboravljena kako nam se nikada ne bi nešto ovako ponovilo”, kazao je predsjedavajući Đozo.

U delegaciji Općine Centar su također bili i dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Ira Adilagić, vijećnici Velija Katica i Samir Fazlić, te predsjednica Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja Suada Pašić, saopćeno je iz općine Centar.