Obilježena 29. godišnjica masakra u Ferhadiji: Dan kada je ubijeno 26 Sarajlija

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, delegacija Kantona Sarajevo koju su činili predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, te zastupnici Vibor Handžić i Vedran Jakupović, danas je obilježila 29. godišnjicu stradanja građana Sarajeva u ulici Ferhadija.

U masakru, koji se desio 1992. godine, ubijeno je 26 naših sugrađana, a ranjeno 108.

Toga dana oni su čekali u redu za hljeb. Bio je to prvi i jedan od tri najveća masakra u Sarajevu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od ‘92-95. godina.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

Građani Sarajeva su, u toku opsade grada, nastojeći samo da prežive, bili ubijani sa namjerom, slučajnosti tu nije bilo. Jer nažalost, reprize ovakvih stradanja nevinih građana Sarajeva događala su se bez prestanka, u redovima za vodu kod Daira i na Dobrinji, tokom dženaza u Budakovićima i Boljakovom potoku, na dječijem sanjkanju na Alipašinom polju, tokom dječije igre na Bistriku, na pijaci Markale, Gradskoj tržnici i još na mnogim mjestima. Sa tugom i ponosom i ove godine se sjećamo svih ubijenih na ovom mjestu, neka im je rahmet i slava“, poručio je u prigodnom obraćanju predsjedavajući Okerić.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

Toga dana ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Obilježavanju godišnjice prisustvovale su, uz porodice ubijenih, i delegacije Grada Sarajeva, sarajevskih općina, državnog i federalnog nivoa.