U Bosni i Hercegovini 104 nova slučaja zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini su 104 pozitivne osobe na koronavirus od ukupno testiranih 2.245 uzoraka.

Nažalost, preminulo je 10 osoba.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su na koronavirus testirane 364 osobe, potvrđeno je osam novozaraženih osoba, a oporavile su se 23 osobe.

Tokom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih od posljedica koronavirusa.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih četiri odnosno 50,00 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitaliziran 71 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 26, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 45 pacijenata.

Na respiratoru su dva pacijenta u KCUS-u. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi jedan pacijent, a u Općoj bolnici tri. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene četiri osobe.

Kanton Sarajevo danas bilježi 285 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.767 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 52.431 osoba zaražena koronavirusom i 50.878 izliječenih osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 12, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 20.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da proces vakcinacije u Zetri protiče prema planu i bez gužvi, te zahvaljuju građanima na poštivanju termina. Jučer je u dvorani Zetra vakcinisano preko 1.500 naših sugrađana, a danas je pozvano 1.200 osoba.

Danas će se u Zetri prvi put vakcinisati zdravstveni radnici koji, iz različitih razloga, nisu vakcinisani u prethodnom periodu.

Mole se svi naši sugrađani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i biće vraćeni.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Federacija BiH

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.640 uzoraka, od kojih su 42 pozitivna na koronavirus.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Posavskom.

Testirano je ukupno ukupno 672.859 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 133.181 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 122.019 pacijenata. U protekla 24 sata oporavila su se 73 pacijenta.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je pet novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.205.

Republika Srpska

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 sata, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 503 lаbоrаtоriјskа uzоrkа, а kоrоnаvirus je pоtvrđеn kоd 58 оsоbа.

U pоsljеdnjа 24 sata Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS priјаvljеnо је pеt smrtnih slučајеvа kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо koronavirusа.

Dо sаdа su u Rеpublici Srpskој pоtvrđеna 63.962 slučаја koronavirusа, а prеminulе su ukupnо 3.663 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа koronavirus.

U Rеpublici Srpskој оd koronavirusа dо sаdа su sе оpоrаvile 45.894 оsоbе, а tеstirаne su ukupnо 273.542 оsоbе.

Ukupаn brој hоspitаliziranih u ovom entitetu је 350, u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 137, а u оstаlim bоlnicаmа 213. Nа rеspirаtоru је 38 оsоbа (19 u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, 19 u оstаlim bоlnicаmа).

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо је 3.026 оsоbа, а nаdzоr је zаvršеn kоd 192.017 оsоbа.

Brčko distrikt

Danas su u Brčko distriktu BiH registrovana četiri nova slučaja zaraze koronavirusa, od 102 testirana uzorka.

Oporavilo se sedam osoba, a nije bilo zabilježenih smrtnih slučajeva pozitivnih na koronavirus.