Obilježena 29. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović danas je obilježena 29. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad.

Brojne delegacije Kantona, Grada, općina odale su počast i položile cvijeće poginulim policajcima Prve brigade policije Stari Grad.

18. maja 1992. godine, izvršena je svečana smotra 750 pripadnika Prve brigade policije Stari Grad, i to je bila prva smotra odbrambenih snaga Bosne i Hercegovine.

Današnji datum smatra se jednim od najznačajnijih događaja u historiji odbrane Sarajeva od agresora.

U svom obraćanju gradonačelnica Benjamina Karić zahvalila se svima što su u najtežim vremenima borili za historiju, istinu i što su se izborili za svaki život u Starom Gradu, Sarajevu i BiH.

To meni koja sam rođena 1991. godine, u osvit rata, znači izuzetno puno. Zašto? Zato što znam da ste vi utrli put i napravili dobre temlje da se mi kao mlada generacija odužimo, ne samo vama, nego da se odužimo svim onim generacijama koje su se borile za sve ono što je dobro i pravedno. Moja pravda i moja borba nisu politika, moja pravda i moja borba je istina. Grad Sarajevo na čelu sa mnom će se boriti za istinu“, navela je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

U redovima Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo borilo se 1.230 boraca, a 44 pripadnika dalo je živote u odbrani domovine.