Odbijena inicijativa za smanjenje školarine studentima u KS

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo iz Kluba SDA Haris Zahiragić podnio je inicijativu o smanjenju visine školarine u iznosu od 30 posto, na osnovu inicijative SPUS-a, međutim njegov zahtjev nije naišao na podršku.

Iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade kao obrazloženje na negativan odgovor istakli su da Vlada KS nije nadležna da samostalno odlučuje o tome jer Vlada utvrđuje samo iznos upisnine i druge uplate koje nisu školarine, piše Faktor.

Također su istakli da bi usvajanje ovakve inicijative Vladu KS koštalo oko pet miliona KM, te da taj iznos nije osiguran budžetom Kantona Sarajevo za 2021. godinu.

Odgovorom iz Vlade nije zadovoljan ni predsjednik SPUS-a Faruk Dević, koji se nada “da će se premijer Forto ‘solidarisati’ i sa svim studentima koji budu morali prekinuti svoje studiranje zbog nemogućnosti plaćanja školarine“.

Kao što je učinjeno sa studentima koji su ostvarili prosjek iznad osam, Vlada je mogla ponuditi podudarno rješenje odnosno inicirati da se kroz Covid zakon studenti oslobode plaćanja treće rate školarine. Nevjerovatno mi je za čuti da se u budžetu od skoro milijardu konvertibilnih maraka ne može iznaći pet miliona koji su direktna pomoć budućnosti Bosne i Hercegovine, njenim studentima.

Ovo je samo jedan u nizu problema koji nije riješen, a pretpostavljam da će se premijer Forto ‘solidarisati’ i sa svim studentima koji budu morali prekinuti svoje studiranje zbog nemogućnosti plaćanja školarine“, prokomentarisao je Dević.