Općina Centar: Prijava novorođenčeta elektronskim putem

Koordinator za reformu javne uprave u BiH doc.dr. Dragan Ćuzulan, direktor Opće bolnice Sarajevo prof.dr. Ismet Gavrankapetanović i načelnik Općine Centar Srđan Mandić sutra (12.05.2021.) će u prostorijama Opće bolnice u Sarajevu potpisati Memorandum o saradnji i iskazivanju podrške pilot projektu unapređenja procesa prijave novorođenog djeteta-eNovorođenče.

Pilot projekat je koncipiran na način da se pri porodilištima smjeste matični uredi u kojima bi se realizovala procedura prijave i upisa djeteta u matične knjige. Na ovaj način budućim roditeljima će biti olakšana prijava beba, bez odlaska u matične urede.

Radi se o pojednostavljenju usluge prijave novorođenčeta na način da se postojeći procesi koje je potrebno realizovati prilikom prijave novorođene bebe pojednostave i integriraju uz pomoć odgovarajućeg IT rješenja.

Projekat u inicijalnoj fazi treba kroz pilot rješenje da pokaže upotrebljivost sistema, a nakon faze evaluacije i ponovne prilagodbe omogući i ponudi pretpostavke za proširenje poboljšanog sistema koji će obuhvatiti šire geografsko područije unutar FBiH, saopćeno je iz Općine Centar.