Rusija/ U pucnjavi ubijena djeca i učitelj

Sedmero djece i učitelj ubijeni su u pucnjavi u školi u ruskom gradu Kazanu.

Navodno je ranjeno više od 20 drugih, uglavnom djece. Priveden je 19-godišnji osumnjičeni.

Napad se dogodio 820 km (510 milja) istočno od Moskve, u uglavnom muslimanskoj republici Tatarstan.

Premijer Mihail Mišustin govorio je o “velikoj tuzi”, dok je lider Tatarstana Rustam Minnikhanov napad opisao kao “veliku tragediju”.

Duboko smo tužni što se to dogodilo“, rekao je.

Odgovarajući na pucnjavu, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će preispitati zakone o kontroli oružja u zemlji.

Šta se zna o napadu?

Pucnjava se dogodila u školi br. 175 u utorak rano.

Izvor u hitnim službama rekao je ruskoj novinskoj agenciji Tass da je napad započeo oko 09:20 (06:20 GMT), s prvim signalom sa paničnog dugmeta u školi pet minuta kasnije. Na incident su reagovali teško naoružana policija i hitna vozila.

Osumnjičeni napadač je lokalno poznat kao Ilnaz Galyaviev. Ruski istražitelji rekli su da je on stanovnik Kazana za kojeg se mislilo da je ranije učio u školi.

Snimke podijeljene na društvenim mrežama pokazuju kako neka djeca skaču s prozora da bi pobjegla, kao i da su povrijeđene osobe evakuirane. Ruska TV izvijestila je da je dvoje djece umrlo nakon skoka s prozora drugog kata.

“Svi su počeli paničariti i govoriti ‘zatvorite vrata'”, rekao je student koji je bio svjedok napada na web stranicu Mediazona. “Otprilike minutu kasnije ravnatelj je počeo vikati: ‘Zatvaramo vrata!’

“Izašli smo oko 15 minuta kasnije, ne kroz prozore. Htio sam to učiniti, ali učitelj je odmah zatvorio prozor i rekao ne”, rekao je.

Izvještaji su u početku govorili da su bila dvojica naoružanih ljudi i da je jedan od njih ubijen. Ali zvaničnici su kasnije rekli da je samo jedan osumnjičeni.
Zvaničnici su potvrdili osam smrtnih slučajeva. Gospodin Minnikhanov rekao je da su žrtve četiri učenika osmog razreda i tri učenice. Njegova pres služba je kasnije dodala da je ubijen i učitelj.

Prema izvještajima lokalnih medija, više od 20 drugih je ozlijeđeno.

Gospodin Minnikhanov rekao je da se 12 djece i četiri odrasle osobe liječe u bolnici. Navodi se da je šestoro djece u kritičnom stanju.

Terorist je uhapšen. Ima 19 godina. On je registrirani vlasnik oružja“, rekao je.

Video na društvenim mrežama snimio je tinejdžera koji leži na zemlji, a koji je očigledno bio zadržan ispred zgrade, piše BBC.