Općina Novo Sarajevo/ Dodijeljene stipendije za 38 djece bez oba roditelja

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović u ponedjeljak, 10. maja ove godine uručio je stipendije djeci bez oba roditelja sa područja Općine Novo Sarajevo koja se nalaze na redovnom školovanju, a na evidenciji su Centra za socijalni rad-Službe socijalne zaštite Novo Sarajevo i nadležnih općinskih službi.

Zbog epidemioloških mjera danas je u Memorijalnom centru na Trgu heroja upriličen prijem za 15 učenika i studenata, dok će se preostaloj djeci stipendije dodijeliti putem Službe za boračko – invalidsku zaštitu Općine. Ove školske godine stipendije će biti dodijeljene za 38 učenika i studenata, djece bez oba roditelja.

U svom obraćanju, Općinski načelnik dr. Hasan Tanović istakao je da su sredstva za ove namjene planirana u budžetu za ovu godinu, te da će se ova praksa nastaviti i u narednom periodu jer ova djeca to zaslužuju.

Pored stipendija za djecu bez oba roditelja i ove godine Općina je obezbijedila stipendije za 698 redovnih učenika i studenata sa područja općine Novo Sarajevo, za šta je u Budžetu Općine izdvojeno oko 619.000 KM.Stipendije djeci bez oba roditelja se dodjeljuju za period od 12 mjeseci za školsku 2020/2021. godinu, a za ove namjene Općina je izdvojila sredstva u iznosu od 45.600 KM.

Općinski načelnik potom je obišao stalnu muzejsku postavku u Memorijalnom centru posvećenu ratnim vojnim jedinicama iz perioda 1992. – 1995. sa područja općine Novo Sarajevo.