Otkrivena misteriozna vrsta pauka koja podsjeća na tarantulu

Neuhvatljivi pauk srodan tarantuli upravo se pridružio redovima priznatih pauka.

Pine Rockland Trapdoor Spider živi na Floridi Everglades i to je rijetka vrsta. Uočena je tek nekolicinu puta od dvadesetih godina prošlog vijeka, a tek nedavno je pametni arahnid dobio ime po staništu u kojem živi, ​​prema Rebecci Godwin, docentici biologije na Univerzitetu u Pijemontu.

Ovi pauci vjerovatno žive samo u staništu borovog kamenjara na jugu Floride, koje je “jako ugroženo”, rekla je Godwin za CNN. Njihovu domovinu borova koji rastu na izraslinama krečnjaka čovječanstvo je polako uništavalo.

“Razvoj, urbanizacija, raščišćavanje zemljišta, sve što uništi gornji sloj tla potencijalno bi moglo uništiti cijele populacije, a posebno za pauka koji se pojavljuje u tako malom rasponu stvarno ugroženih staništa, na neki način riskirate da tu vrstu izgubite”, rekao je Godwin.

Pauk je jedna od 33 nove vrste iz Amerike koje su dodane u rod Ummidia, a to su pauci u dvorištu. Godwin i Jason E. Bond, profesor entomologije sa Kalifornijskog univerziteta u Davisu, koautori su studije objavljene u aprilu u časopisu ZooKeys.

Foto: zoomiami.org
Foto: zoomiami.org

“Činjenica da bi se nova vrsta poput ove mogla naći u fragmentu ugrožene šume usred grada, naglašava važnost očuvanja ovih ekosistema prije nego što izgubimo ne samo ono što znamo, već i ono što tek treba otkriti,” Frank Ridgley, direktor zaštite i veterinarskih usluga u zoološkom okrugu Miami, rekao je u priopćenju za vijesti.

Čuvar zoološkog vrta koji je provjeravao zamke za istraživanje gmazova u zoološkom vrtu Miami snimio je fotografiju pauka velikog tijela 2012. godine, a dvije godine kasnije pronađena je još jedna. Tajanstveni pauk se nije podudarao ni sa jednom od vrsta, zabilježeno je u zoološkom vrtu.

Zoo je podatke poslao Godwinu, koji proučava paukove u zatvorenom gotovo desetljeće. Prethodni uzorci koje je imala u muzejima bili su iz 1920-ih i 1950-ih, rekla je.

Karakteristike muških pauka u zatvorenom prostoru pomažu u identificiranju vrsta.

Pine Rockland Trapdoor Spider je crne boje, prečnika oko 1,5 do 1,5 inča, uključujući noge. Mužjaci imaju opalescentni trbuh, prenosi CNN.