Premijer liga BiH: Borac može ovjeriti titulu, velika borba za Evropu

Danas se igraju sve utakmice 32. kola M:tel Premijer lige, ovo je i pretposljednje kolo ove sezone, sve oči će biti uprte u Banja Luku gdje Borac može osigurati titulu.

Borac će u slučaju pobjede protiv Tuzla Cityja ovjeriti šampionsku titulu, a jedan susret neće biti odigran.

Sve utakmice se igraju od 17 sati, a susret Krupa – Olimpik se neće igrati jer je sarajevski tim istupio iz lige i neće se pojaviti na terenu.

Igrači Olimpika jučer nisu ni trenirali i već su raspušteni, a Nogometni savez BiH je najavio da će Olimpik biti izbačen u najniži stepen takmičenja, s kaznom od 6 do 12 negativnih bodova.
Prema Pravilniku o takmičenju, ako se ne pojave na terenu, utakmice protiv Krupe i Sarajeva bile bi registrovane rezultatom 3:0.

Krupa će poslije ovoga imati 28 bodova i ukoliko Sarajevo pobijedi Radnik, kolo prije kraja će osigurati opstanak s obzirom na bolji međusobni skor od Bijeljinaca.

Utakmica u centru pažnje sigurno je ona u Banjoj Luci u kojoj se sastaju Borac i Tuzla City, a u slučaju pobjede, domaća ekipa će po drugi put u historiji postati prvak BiH.

Borac će krenuti na prvu titulu nakon 2011. godine uz podršku navijača jer je Komitet za takmičenje NS BiH razmotrio njihovu molbu uz saglasnost Komiteta za sportsku medicinu NS BiH te Komiteta za stadione i bezbjednost NS BiH i jednoglasno je donio odluku o prisustvu publike i tako potvrdio odluku Republičkog štaba za vanredne situacije RS.

Drugoplasirano Sarajevo će se nadati kiksu Borca, a oni svoj meč igraju protiv Radnika, na Koševu su svjesni da je takvo nešto teško očekivati i eventualnom pobjedom imat će tek priliku ovjeriti plasman u Evropu.

Meč Zrinjskog i Željezničara u drugim okolnostima bio bi derbi kola, ali ovoga puta ovaj meč imat će značaj samo za domaće koji se bore za evropsku scenu. Željo je u nezapamćenoj krizi i već 14 ligaških mečeva ne zna za pobjedu, te je odavno van svih kombinacija za plasman u Evropu.

Velež ako savlada Slobodu kod kuće imat će priliku napraviti dodatni korak ka plasmanu u međunarodna takmičenja, a sličnu situaciju ima i Široki Brijeg koji dočekuje Mladost.

Između tri hercegovačka kluba tražit će se preostala dva putnika u Evropu, te će to po svemu sudeći biti najzanimljivija borba do kraja šampionata.

Utakmica pred određenim brojem gledalaca igrat će se i na Pecari nakon što je MUP Županije Zapadnohercegovačke, uz prethodnu suglasnost Zavoda za javno zdravstvo ŽZH, pozitivno je odgovorio na zahtjev NK Široki Brijeg i odobrio prisustvo maksimalno 1000 gledalaca na utakmici protiv Mladosti.

Parovi 32. kola

17:00 Borac– Tuzla City 

odgođeno Krupa – Olimpik

17:00 Sarajevo – Radnik

17:00 Široki Brijeg – Mladost DK

17:00  Velež – Sloboda

17:00 Zrinjski – Željezničar