Foto: Arhiv

Prije 28 godina minirana Ferhadija džamija, sjećanje na stradanje Murata Badića

Islamska zajednica u BiH danas obilježava Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana džamija Ferhadija, jedna od najznačajnijih džamija u našoj zemlji.

Banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina plemenitog Ferhat-paše Sokolovića, bila je jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 7. maj je proglašen Danom džamija, kada se simbolično obilježava rušennje Ferhadije, ali i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice.

Prema evidenciji Rijaseta IZ, na području BiH ukupno ima 1.912 džamija.

Sedmi maj je i sjećanje na tragično stradanje rahmetli Murata Badića koji je u Banjoj Luci na dan polaganja kamena temeljca za ponovnu izgradnju Ferhadije 7. maja 2001. godine zadobio povrede od kojih je kasnije preminuo.

Tada je oko 4.000 srpskih nacionalista kamenovalo i tuklo oko 300 Bošnjaka koji su prisustvovali svečnosti povodom postavljanja kamena temeljca.

Svečanost otvaranja obnovljene Ferhadija džamije upriličena je 7. maja 2016. godine i jedna je od najljepših u BiH.