Radnici GRASA blokiraju rad preduzeća: Jedna od pravnica po tužbi naplatila 90.000 KM

Sindikat GRAS-a za ponedjeljak je najavio nove mirne proteste.

Kao razlog navodi se kašnjenje plaća. Informacije koje do kojih je došla agencija Patria kažu da su radnicima GRASA isplaćene dvije plaće iz ove godine.

Ono što se sve vrijeme prešućuje je da su radnici sami blokirali svoje preduzeće i da njihov advokat ni nakon uplate 8,5 miliona maraka iz kojih bi se trebao podmiriti dug za 300 uposlenika nije pristao na deblokadu.

Tačnije račun GRAS-a bio je odblokiran dva dana, jer uprava nije mogla garantovati da će za tužbe radnika izdvajati 700.000 maraka mjesečno.

Iz dobro obaviještenih izvora Patria saznaje da dio radnika nije u velikim finansijskim problemima.

Skoro svakodnevno s računa se skidaju pozamašni iznosi, a najveći od njih je isplaćen ovih dana. Jedna od pravnica GRAS-a naplatila je tužbom 90.000 maraka. Ne mnogo manje iznose primilo je još nekoliko radnika, a ovaj podatak ukazuje kako najbolje prolaze oni koji su gomilani u administraciju dok preduzeće muku muči sa vozačima.

Dio radnika je nezadovoljan načinom na koji se realizuje naplata tužbi jer smatraju da postoje privilegovani.

Direktor GRAS-a Senad Mujagić nije bio dostupan za razgovor, ali prema saznanjima organi ovog preduzeća nemaju utjecaj na način isplate jer sve ide putem suda i advokata. Tako je ovih dana sa suda stigao nalog sa imenima za naplatu 195.000 maraka.

Ono što je najporaznije u GRAS-u ne znaju koliko novca treba da se okonča priča s tužbama.

Navodno od advokata radnika se ta informacija nije mogla dobiti, a uprava GRAS-a i Vlada KS najavljuju reviziju obračuna dugova prema radnicima. Mnogima nije jasno da neko može naplatiti 90.000 maraka, pa GRAS-om kruži priča da se čini kako taj od početka rada nije primio plaću.