Razvojna banka FBiH kao otuđeni centar moći, Fejzić i dalje rukovodi, Novalić šuti

Vlada FBiH je početkom februara imenovala Igora Živka za predsjednika, a Mehmedaliju Hadžovića, Adisu Omerbegović Arapović, Mariju Gadžić, Sejfudina Krnjića, Zoranu Zeljku i Saliha Dedića za članove Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH.

Ali, od tada se ništa nije značajno dogodilo kada je riječ o funkcioniranju ove značajne institucije.

Premijer Federacije Fadil Novalić od 19. aprila ne ogovara na upit Patrije u vezi sa dešavanjima u Razvojnoj banci, a iz Vlade nezvanično, pak, ističu da su imenovanjem Nadzornog odbora očekivali da se stvari pomaknu s mrtve tačke.

Razvojna banka raspolaže isključivo javnim novcem u vlasništvu FBiH, ali niko ne zna ko su korisnici kredita, po kojim kriterijima, koliko je kredita rizično, kako to promijeniti? Na ovo pitanje Novalić nije odgovorio, kao ni na ono drugo koje se tiče samog direktora Razvojne banke Semira Fejzića (SDA). Fejziću, v.d. predsjedniku Uprave Razvojne banke FBiH istekao je mandat još u novembru prošle godine.

Resorna ministrica Jelka Milićević (HDZ BiH), a i premijer Federacije Fadil Novalić nisu ništa do danas učinili da ova značajna finansijska institucija ima legalnog rukovodioca.

I samo imenovanje Fejzića proteklo je u pravnim akrobacijama, a vrijedi istaći da Zakon o Razvojnoj banci FBiH ne poznaje institut vršioca dužnosti, nego je to propisano Uredbom o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH.

Neshvatljivo je da na čelu Razvojne banke za prvog čovjeka imamo v.d.-a, i to sa isteklim mandatom. Sada kada je imenovan Nadzorni odbor nedopustivo je da se od februara haman pa nisu ni sastali.

Semir Fejzić imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika Uprave na period do okončanja konkursne procedure, ali koja nikad nije sprovedena.

Prilikom njegovog imenovanja jasno je navedeno da će on ostati v.d. do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremenski period od 12 mjeseci. Njegovo imenovanje je također sporno i bilo je predmet javnih objava. Pisalo se kako nema adekvatnu školsku spremu i dovoljno radnog iskustva. Semir Fejzić je, naime, diplomirao i magistrirao na Rudarsko/geološko/građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, doktorirao na Rudarskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci i stekao zvanje doktora tehničkih nauka.

Prema tvrdnjama izvora Patrije iz Razvojne banke Fejzić provodi samovolju posebno u segmentu rada Garancijskog fonda koji je pri Razvojnoj banci FBiH osnovala Vlada FBiH.
U tu banku od osnivanja nikada nije ušla javna revizija, revizori FBiH kao vrhovna revizorska kuća za institucije FBiH. Također, Razvojna banka je dugo bila bez NO što faktički znači da je Uprava poslovala bez bilo kakvog nadzora.

Koliko je Fejzić sporan kazuje i podatak da se protiv njega vodi sudski spor u Tuzli

Naime, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Fejzića, jer je kao direktor Bosanskog kulturnog centra (BKC) Tuzla od početka 2012. do maja 2015. godine, počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju.

Optužnicom se Fejzić tereti da je u ovom periodu kršio odredbe Zakona o budžetima u FBiH i relevantnog podzakonskog akta te je držao i koristio nedozvoljene fondove od ostvarenih prihoda BKC-a Tuzla od zakupnina za prostore, organiziranja manifestacija ili jednokratnih iznajmljivanja sala.

Iz Tužilaštva TK su kazali da su istragama utvrdili da je Fejzić zaposlenicima nalagao da takve prihode, u iznosu od oko 47.000 KM, koji nikada nisu evidentirani u poslovnim knjigama BKC-a kao vlastiti prihodi, ne uplaćuju na depozitni račun javnih prihoda budžeta TK, što je bila zakonska obaveza budžetskog korisnika. Novac od tako ostvarenih prihoda, koji nije uplaćen na jedinstveni račun trezora, korišten je za različite potrebe BKC-a Tuzla.

Na taj način je u spomenutom iznosu pribavio protupravnu imovinsku korist toj instituciji, a oštetio budžet Tuzlanskog kantona. Vlada FBiH morat će hitno reagirati radi ugleda Razvojne banke, ali i privrednika kojima ova banka treba da služi.