Stari Grad uskoro bogatiji za jedinstvenu edukativno-muzičku zajednicu koja će djelovati u općinskim prostorijama

U ulici Ferhadija na broju 35, ovog mjeseca počinje sa djelovanjem Udruženje „Mimika“ namijenjeno za afirmaciju dramske umjetnosti i kulture, saradnju sa institucijama pozorišne i filmske djelatnosti i promociju kulturnih sadržaja.

Udruženje će realizovati kolektivne programe kao što su muzički vrtić, hor i simfonijski orkestar za djecu, te individualne poput violine, klavira, gitare, pjevanja i drugo.

“Mimika” je jedini edukacijski centar koji prima članove svih generacija i prati nastavni plan i program rađen prema svjetskim standardima.

Da bi sve ovo bilo moguće, osnovni preduslov bio je prostor za njihovo djelovanje. S ciljem afirmacije kulture i umjetnosti, kao i otvaranja novih mogućnosti talentovanim ljudima iz općine Stari Grad, na prijedlog općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, Udruženje “Mimika” će djelovati u općinskim prostorijama koje su im dodijeljene po znatno povoljnijim uslovima od tržišnih.

Slikarstvo za djecu, moderni ples, hor…

Sa autoricom ovog projekta Mirelom Jusić-Deković razgovarali smo o tome kako je nastala ideja i na koji način će se realizovati.

“Ideja o pokretanju udruženja nastala je prije 20 godina. Osmislila je moja rahmetli sestra Medina Jusić. Nakon mnogo godina došla sam u mogućnost da realizujem njenu ideju i osnujem jednu vrstu muzičke škole, odnosno edukativno-muzičku zajednicu, što je jedinstveno u našem gradu”, započela je svoju priču Mirela Jusić-Dreković.

Ona je diplomantica, a ubrzo i magistrica Muzičke akademije u Sarajevu sa 13 godina radnog iskustva u muzičkom predavanju. Udruženje “Mimika” sa radom je počelo u oktobru prošle godine i odmah počelo projekat “Mimika music school”. Bilo je to teško vrijeme, početak drugog vala pandemije korona virusa, ali vrijedna ekipa Udruženja “Mimika” nije željela odustati.

“Za vrlo kratko vrijeme okupili smo dovoljan broj članova, te počeli grupne i individualne umjetničke programe. To su slikarstvo za djecu, muzički vrtić, solfeggio, hor, orkestar, balet, moderni ples, kao i individualni programi gdje polaznici uče svirati klavir, gitaru, violinu, violu, violončelo i klarinet“, detaljno nam je pojasnila Jusić-Dreković.

Velika zahvalnost načelniku Hadžibajriću i sekretarki Destanović

Ali onda su naišli na novi problem, a to je neadekvatan prostor u kojem su djelovali.

“Prostorije u kojima smo djelovali na početku nisu bile dovoljno velike, a i cijena koju smo plaćali bila je previsoka. Tada u pomoć dolaze Općina Stari Grad, predvođena načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem i sekretarka Alma Destanović. Njima dugujemo veliku zahvalnost svi mi, osoblje, članovi i roditelji. Oni su uvidjeli potrebe Starog Grada za jednim ovakvim udruženjem”, naglasila je Jusić-Dreković. Na prijedlog općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, Općinsko vijeće Stari Grad na 3. redovnoj sjednici, usvojilo je odluku o dodjeli novih prostorija ovom udruženju po znatno povoljnijim uslovima.

‘Mimika’ trenutno broji 50 polaznika svih generacija

Udruženje “Mimika” okupilo je 50 redovnih članova, a na tom broju se ne namjeravaju zaustaviti.

Svakodnevno radimo na povećanju broja polaznika, a oni su zaista svih generacija, od tri pa do 77 godina života. Imamo muzički vrtić za djecu od tri do šest godina života, kreativni solfeggio od sedam do devet godina života. Omladinski hor i balet su za sve uzraste, kao i joga. Instrumentalni odsjeci su također namijenjeni svima, jer za naučiti svirati ili održati znanje sviranja instrumenta nikad nije kasno”, poručuje Mirela i dodaje da njen odabrani tim čine profesori koji su svoje obrazovanje isključivo stekli na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, vjerovatno najboljoj instituciji takve vrste u regionu.

Udruženje “Mimika” u novim prostorijama, na adresi Ferhadija 35 počinje djelovati od ovog mjeseca kada sve bude u potpunosti spremno.

Prethodno je prostor renoviran, opremljen i prilagođen namjeni. Udruženje ima velike planove za budućnost, a to su prije svega javni nastupi, koncerti, izložbe, promocije i razvoj kulturno-umjetničke saradnje sa brojnim institucijama, kao i matičnom Općinom Stari Grad.