Roger Federer pozvao olimpijske organizatore da prekinu neizvjesnost oko održavanja Igara u Tokiju

Roger Federer pozvao je olimpijske organizatore da okončaju neizvjesnost oko Igara u Tokiju.

Olimpijske igre trebale bi se održati od 23. jula do 8. augusta nakon što su odgođene u martu prošle godine zbog pandemije koronavirusa. Ipak, Japan je zbog pandemije, produžio vanredno stanje u glavnom gradu Tokiju i na tri područja do kraja maja.

Iskreno, ne znam šta da mislim, nalazim se negdje između obje ideje“, rekao je Federer, koji je osvojio zlatnu medalju u parovima na Igrama u Pekingu 2008. i srebro u singlu četiri godine kasnije u Londonu, za švicarsku televizijsku stanicu Leman Bleu u petak.

On je istakao kako bi volio igrati na Olimpijskim igrama i osvojiti medalju za Švicarku, ali ako se to ne dogodi zbog trenutne situacije on bi to bez problema prihvatio.

Mislim da je ono što sportistima treba odluka: hoće li se to dogoditi ili se neće dogoditi? Trenutno imamo dojam da će se to dogoditi. Znamo da je to fluidna situacija. A također kao sportista možete odlučiti želite li ići. Ako smatrate da postoji veliki rizik, možda je bolje ne ići. Ne ​​znam“, rekao je Roger.

Peticija koja poziva na otkazivanje ponovljenih igara prikupila je 350.000 potpisa u devet dana i predana je organizatorima u petak, postavljajući nova pitanja o tome treba li nastaviti Olimpijske igre.
Rafael Nadal, koji je izjednačen sa Federerom sa 20 godina za najviše naslova u pojedinačnom Grand Slam turniru u muškom tenisu, i 23-puta osvajačica Grand Slama Serena Williams ove sedmice rekli su da još uvijek nisu sigurni da će se takmičiti u Tokiju.

Japanske najbolje rangirane ženske i muške teniserke – Naomi Osaka i Kei Nishikori – također su dodale svoj glas zabrinutosti, rekavši da bi o rizicima održavanja Olimpijskih igara usred pandemije trebalo i dalje pažljivo razgovarati, prenosi CNN.