Rukovodstvo Općinskog vijeća ugostilo bh. paraolimpijce Dževada Pandžića i Omara Bojčića

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo je zajedno sa dopredsjedavajućom Irom Adilagić danas ugostio bh. paraolimpijce Dževada Pandžića i Omara Bojčića.

Posljednji uspjeh Pandžić i Bojčić su ostvarili na ovogodišnjem “World Para Athletics Grand Prix” u Italiji, gdje je učestvovalo 275 takmičara iz 33 države svijeta. Na ovom takmičenju Pandžić je osvojio prvo mjesto u bacanju kugle u kategoriji F55, dok se prvi bh. slijepi sprinter Omar Bojčić takmičio u dvije discipline, u kategoriji T11 na 100 i 200 metara, osvojivši drugo i prvo mjesto, pri čemu je oborio rekord BiH u ovoj disciplini.

Rukovodstvo Općine Centar je svjesno da su sportisti najbolji ambasadori naše Općine, Grada i države Bosne i Hercegovine, ali uprkos svemu nisu na adekvatan način podržani. U skladu sa našim mogućnostima želimo pomoći u radu i sportskoj karijeri i stoga ću na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća Centar predložiti izdvajanje određenih finansijskih sredstava za podršku paraolimpijskoj reprezentaciji naše države, čime podržavamo rad Dževada Pandžića i Omara Bojčića kao stanovnika naše općine. Također, želimo kroz naredne budžete povećati izdvajanja za kulturu i sport, objasnio je predsjedavajući Đozo.

Ovom prilikom su gosti objasnili sistem njihovih treninga i uslove u kojima treniraju za odlazak na takmičenja koje organizuju Međunarodni paraolimpijski komitet (IPC) i Evropski paraolimpijski komitet (EPC).

Kako su Pandžić i Bojčić naveli, najveći prioritet jeste nabavka kombija prilagođenog osobama sa invaliditetom za prevoz na sportska takmičenja. Naredno takmičenje na koje idu naši paraolimpijci je prvenstvo u Poljskoj, dok će vrhunac njihovog rada ove godine biti u Tokiju na Paraolimpijskim igrama koje će biti održane u augustu i gdje se očekuje rekordan broj učesnika, saopćeno je iz Općine Centar.