Schallenberg o non-paperu: Onaj ko se igra ovakvim mislima igra se sa vatrom

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH danas se sastala sa ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg.

Nakon sastanka je izrazila nadu da će isporuke putem oba međunarodna mehanizma teći redovno, te da će to omogućiti masovnu imunizaciju u BiH.

Osim borbe protiv pandemije razgovarali su o drgium važnim pitanjima, piše N1.

“Do nas je došlo da Evropska komisija razmatra olakšanje putovanja. Izrazila sam nadu i očekivanje, s obzirom da se epidemiolška situacija stabilizira, mogli bi biti obuhvaćeni takvim mjerama. EU i države članice su naš najvažniji ekonomski i politički partner. U političkom smislu konstatirali smo da su odnosi BiH i Austrije dobri, te da Austrija zagovara napredak BiH ka članstvu EU”, istaknula je Turković.

Migrantska kriza

Kako je kazala, prenijela je uprkos negativnoj retorici političara da većina građana podržava članstvo ka EU i put u NATO.

“Mi smo predani 14 ključnih prioriteta reformi te ograničnim ustavnim reformama. Izrazla sam nadu da će nam EU pomoći prevaziđemo unutrašnje opstrukcije. Mi smo vrlo odlučni da nastavljamo naš put ka EU. Spomenuli smo i pitanje migrantske krize te produženje sporazuma za besplatno školovanje za bh. studente u Austriji”, kazala je, i dodala da je jedino opredjeljenje – put ka EU.

Schallenberg je rekao da je svjestan koliko je teško bilo u EU, a naročite na zapadnom Balkanu i BiH.

“Drago mi je da smo krenuli sa isporukama vakcina za BiH i da se na taj način približimo svjetlu na kraju tunela. Poruka EU i Austrije je da vas nećemo ostaviti na cjedilu. Naša velika želja je da tokom ljeta postignemo što veći nivo normlanosti i mobilnosti”, istaknuo je.

Potcrtao je da je od 1966. Austrija najveći investitor u BiH, te da su bliski i dobri međuljudski odnosi.

“Više od 200.000 iz BiH živi z Austriji”, rekao je.

Nepostojeći dokumenti

Bez stabilne BiH, mišljenja je, ni region ne može biti stabilan.

Osvrnuo se i na “non-paper”, kazavši da posljednih dana je bio aktuelan fantomski “non-paper”, odnosno nepostojeći dokumenti.

“Razmišljanja i igranje sa mislima je potpuno neprihvatljivo i zapaljivo. Teritorijalni integritet i suverenitet su neupitni i ne mogu biti predmet pregovora. Onaj ko se igra ovakvim mislima igra se sa vatrom, i to se treba izbjeći”, kazao je Schallenberg, dodajući da je budućnost BiH i regiona u Evropskoj uniji.