UEFA: Povećan broj igrača koje selektori mogu pozvati za Euro

Sastavi za UEFA EURO 2020 bit će povećani sa 23 igrača na 26 nakon odluke Izvršnog odbora UEFA-e.

Kako bi se ublažili rizici timova koji se suočavaju s nedostatkom raspoloživih igrača zbog mogućih pozitivnih testova na COVID-19 i kasnijih mjera u karanteni, odlučeno je da se izuzetno poveća sastav svih timova koji sudjeluju.

Međutim, 23 igrača ostat će maksimalni dozvoljeni broj za svaku pojedinačnu utakmicu (u skladu sa Zakonom 3 IFAB-ovih zakona igre koji dozvoljava imenovanje najviše 12 zamjenika za utakmice A-reprezentacije), uključujući tri vratara.

Promjene u odredu

Jednom kada su spiskovi igrača predati 1. juna, važeći propisi dozvoljavaju neograničene zamjene u slučaju ozbiljnih povreda ili bolesti prije prve utakmice, pod uvjetom da su zamjene medicinski ovjerene.

Radi jasnoće, igrači koji su pozitivno testirali na COVID-19 ili su proglašeni “bliskim kontaktima” – i zbog toga stavljeni u izolaciju – smatraju se slučajevima ozbiljne bolesti. Mogu se zamijeniti prije prve utakmice uz odobrenje UEFA-e.

Golmani mogu biti zamijenjeni tokom turnira u slučaju fizičke nesposobnosti, čak iako su jedan ili dva vratara u sastavu i dalje na raspolaganju.

Igrač koji je zamijenjen ne može se ponovo prijaviti u sastav, saopćili su iz UEFA.