Stiglo 10.530 vakcina iz EU, Varhelyi poručio da Evropa brine o BiH

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo stiglo je više od 10.000 doza Pfizer vakcina iz EU programa, a vakcine su uručili evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelyi i austrijski ministar Aleksander Šalenberg.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je da je EU planirala 30 miliona i 750 hiljada eura za nabavku vakcina za BiH od zemalja EU.

Za Brčko distrikt smo odvojili 2,5 posto, a entiteti 62 naprema 38 posto“, kazao je Tegeltija.

Komesar Varhelyi kazao je da bi volio reći da su mogle vakcine doći ranije, ali nije bilo mogućnosti da se to osigura.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi kazao je kako je sretan da je danas u Sarajevu gdje pokazuje da je EU stalo do Zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine.

Stojimo uz BiH od početka pandemije. Ovo je vrlo važan momenat kada počinjemo pomagati masovniju kampanju vakcinacije u BiH. Želimo pomoći da osigurate vakcine za zdravstvene radnike koji su na prvoj liniji borbe. Ovo je sigurnost za njih, ali i za populaciju u cijeloj zemlji. Druge doze će primiti narednog mjeseca. Zahvalan sam ministru za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexanderu Schallenbergu i kancelaru Sebastianu Kurzu koji su bili na našoj strani u ovoj borbi i pomogli da se ovo ostvari. Nosimo snažnu poruku, Evropa brine“, poručio je.

70 miliona eura izdvojili smo u decembru iz EU i iz tih sredstava su nabavljene ove vakcine. Volio bih da ubrzamo aktivnosti i da vidimo bržu vakcinaciju“, kazao je Varhelyi.

Tegeltija je dodao da će se 213.000 doza isporučivati do mjeseca augusta.

Nastavljamo raditi s EU na nabavci novih doza, ali i da entiteti nabave dodatne količine. Ako isporuka iz COVAX-a bude išla kako je dogovoreno za maj i juni, to će biti značajna količina za vakcinaciju građana. U maju očekujemo 45.000 doza u četiri tranše svake sedmice će dolaziti jedna tranša iz programa EU. Danas je došlo nešto više od 10.000 vakcina“, potvrdio je Tegeltija.