Svaki Lamborghini će imati električni motor do 2024. godine

Do kraja 2024. godine, svaki model koji Lamborghini nudi bit će plug-in hibrid, najavio je izvršni direktor Stephan Winkelmann.

Lamborghini hibridni modeli kombinirat će električne motore i snažne baterije s tradicionalnim motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Ciljani kupci Lamborghinija, oni koji troše stotine hiljada dolara na automobile koji brzo idu, ali istovremeno izgledaju i zvuče brzo, pokazali su da će prihvatiti ovu vrstu tehnologije“, rekao je Winkelmann.

Priključni hibridi zadržavaju osjećaj i zvuk motora sa unutrašnjim sagorijevanjem kada se voze agresivno, a istovremeno omogućavaju automobilu da radi pod čisto električnom snagom.

Hibridizacija je vrlo prihvaćena, a potpuno električni automobili, u smislu super sportskih automobila, nisu“, rekao je Winkelmann, te dodao: “I to je nešto što sam također doživio i vidio kada gledam druge kompanije“.

Lamborghinijev italijanski konkurent, Ferrari, već nudi plug-in hibridni model, a britanski McLaren uskoro će ga imati. Postoji nekoliko potpuno električnih superautomobila s izuzetno ograničenom dostupnošću, poput Rimac Concept One i Pininfarina Battista, ali oni dolaze iz startupa, a ne iz tradicionalnih elektrana.

Ovim plug-in hibridnim modelima Lamborghini se nada da će smanjiti ukupne emisije ugljenika svojih automobila za 50% do početka 2025. godine. Marka superautomobila ulaže u projekat 1,5 milijarde eura (1,8 milijardi dolara) tokom četiri godine.

Ako pogledamo izazove sutrašnjice, najveći je, prema našem mišljenju, onaj o emisiji CO2, a cilj njihovog smanjenja za nas je još izazovniji i teži jer smo kompanija za super sportske automobile“, rekao je Winkelmann.

Izvršni direktori Lamborghinija govorili su u prošlosti o izazovu stvaranja superautomobila u stilu Lamborghini Aventador koji se napaja isključivo baterijama. Jedan od glavnih problema je taj što današnje baterije jednostavno ne mogu istisnuti dovoljno energije na dovoljno mali prostor, piše CNN.

Lamborghini je u ranoj fazi razvoja potpuno električnog automobila, ali to će biti sportski automobil sa četiri sjedišta, a ne dvosjed“, rekao je Winkelmann.