U Sarajevu 13 novozaraženih osoba, zabilježen jedan smrtni ishod

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo su na koronavirus testirane 443 osobe, a kod 13 je potvrđena zaraza koronavirusom.

U istom periodu, od posljedica zaraze oporavile su se 24 osobe.

Jedna osoba je, nažalost, preminula.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih sedam pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 88 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 42, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 46 pacijenata. Na respiratoru su dva pacijenta u KCUS-u.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi jedan pacijent, a u Općoj bolnici tri. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno pet osoba.

Kanton Sarajevo danas bilježi 273 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.711 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.444 osobe zaražene koronavirusom i 50.902 izliječene osobe.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 12, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 20.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da proces vakcinacije u Zetri protiče prema planu i bez gužvi, te zahvaljuju građanima na poštivanju termina. Jučer je vakcinisano 1.500 naših sugrađana, a danas je na vakcinaciju pozvano 1.300 osoba.

Danas se u Zetri nastavlja i vakcinacija zdravstvenih radnika koji, iz različitih razloga, nisu vakcinisani u prethodnom periodu. Također, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS poručuju da će telefonski pozvati na vakcinaciju osobe koje su bile prioritet u imunizaciji do sada, ali nisu pozivane zbog poteškoća koje su javile u informacionom sistemu.

Iz Kriznog štaba žele informisati javnost da danas u dvorani Zetra počinje i vakcinacija zaposlenika Ujedinjenih nacija iz cijele BiH, i to vakcinama koje je obezbijedila ova organizacija.

Mole se svi naši sugrađani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i biće vraćeni. Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.