Foto: H. H./ Sarajevska sehara (Arhiv)

U Sarajevu bez smrtnih ishoda, potvrđeno 35 novih slučajeva koronavirusa

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus testirano 611 osoba, potvrđeno je 35 novozaraženih, a od Covid infekcije oporavilo se 49 osoba.

Tokom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih od koronavirusa.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih 26 odnosno 74,28 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS hospitalizirana 123 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 63, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 60 pacijenata. Na respiratoru su dva pacijenta.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi osam pacijenata, a u Općoj bolnici njih šest. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene tri osobe.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 245 pacijenata, od kojih je pet transportovano u KCUS i pet u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji urađeno je 66 PCR testova, u Novom Gradu 12, u Semizovcu 31, dok na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja.

Ukupno je na drive-in punktovima i Covid-ambulantama uzeto 407 PCR testova. Covid-pozivni centar je zabilježio je 248 poziva, a obavljen je i 181 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 455 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.341 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.312 zaraženih koronavirusom i 50.599 izliječenih osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 16, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 27.

Danas se nastavlja imunizacija građana Kantona Sarajevo, prema utvrđenom planu i prioritetima Zavoda za javno zdravstvo KS. Na raspolaganju je trenutno 6.750 doza vakcina, kojima će započeti vakcinacija osoba starijih od 70 godina.

Za danas je na vakcinaciju pozvano 1.500 građana iz ove starosne skupine, koji su se prijavili putem Zavoda zdravstvenog osiguranja. Podsjećamo sve građane da se na vakcinaciju mogu prijaviti putem linka https://evakcina-registracija.ezoblak.ba/

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.