U Španiji broj zaraženih opada, bolnice su i dalje pod pritiskom

Izvještaj španskog ministarstva zdravlja detaljno opisuje kako slučajevi zaraze koronavirusom padaju u zemlji, ali kaže da su bolnice u zemlji i dalje pod pritiskom.

U jednom od pet kreveta u jedinici intenzivne njege nalazi se pacijent pozitivan na koronu , a prema navodima vlade, šest teritorija Španije i dalje se nalazi u krajnjem riziku, s više od 250 slučajeva na 100.000 stanovnika, tokom perioda od 14 dana. Postoji samo šest teritorija na kojima ima manje od 100 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Očito je da se nismo suočili s jedinstvenom situacijom“, rekao je Daniel López-Acuña, bivši direktor hitnih slučajeva pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, za El Pais. “Postoje neke regije s velikim problemima i ne možemo umanjiti veliku incidenciju samo zato što su među mlađim ljudima“.

Ono što zabrinjava je prestanak vanrednog stanja u nedjelju. Ako španski sudovi ne podrže noćni policijski čas i druga ograničenja, oni će isteći, a zvaničnici strahuju da će slučajevi ponovo porasti, piše BBC.