Upriličen prijem za 14 najboljih stipendista u zgradi općine Novo Sarajevo

U zgradi Općine Novo Sarajevo upriličen je prijem za 14 najboljih učenika i studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju za školsku 2020/2021. godinu.

Ove godine Općina je obezbijedila ukupno 698 stipendija i to za 349 učenika srednjih škola i 349 studenata, za šta je u Budžetu za 2021. godinu izdvojeno 619.300,00 KM.

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović u svom obraćanju istakao je da je ove godine dodijeljeno 111 stipendija više u odnosu na prethodnu godinu, što jasno ukazuje na ciljeve i opredjeljenja kada je ova oblast u pitanju.

“Općina više od deset godina dodjeljuje stipendije učenicima i redovnim studentima i to je praksa koja će se nastaviti i u narednom periodu, a svake godine ćemo se truditi da obezbijedimo što više stipendija, jer ulaganje u znanje, obrazovanje i mlade je jedna od naših prioriteta”, istakao je načelnik te čestitao svim dobitnicima stipendija na ostvarenim uspjesima.

Ključni kriteriji za odabir korisnika stipendija je da učenik ili student ima prebivalište na području Općine Novo Sarajevo, da ima odgovarajući prosjek ocjena, te da ne prima stipendiju iz drugog izvora.

Student I godine II ciklusa Fakulteta za saobraćaj i komunikacije – Odsjek zrakoplovni saobraćaj, Džubur Damir zahvalio se Općinskom načelniku na podršci koju ova Općina pruža studentima jer, kako navodi, samo kao akademski obrazovani građani ove Općine kvalitetno mogu doprinijeti razvoju kako svoje lokalne zajednice, tako i države BiH.

Pored 698 stipendija za učenike i redovne studente, ove godine Općina je dodijelila stipendije i za 38 djece bez oba roditelja, a koji se nalaze na redovnom školovanju, što je ukupno 736 stipendija.