Zemlje regiona osim Crne Gore i dalje na crvenoj listi Njemačke

Njemački Institut “Robert Koh” skinuo je Crnu Goru sa liste visokorizičnih područja kada je u pitanju pandemija virusa Kovid 19, napisao je na Twitteru premijer te zemlje Zdravko Krivokapić.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju kako se nadaju da će nakon Njemačke i zemlje članice EU Crnu Goru ukloniti sa crvene liste.

Uvjeren sam da će to doprinijeti odluci njemačkih državljana da svoj odmor provedu u našoj prelijepoj zemlji. Dobro nam došli!“, napisao je Krivokapić.

Za razliku od Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije, koje su i dalje na crvenoj listi visoke incidencije korona virusa njemačkog Instituta Robert Koh Crna Gora iz te grupe zvanično izlazi u nedjelju, 9. maja kada će biti objavljen novi izvještaj Instituta Robert Koh, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Shodno tome, nadamo se da će nakon Njemačke, i zemlje članice EU Crnu Goru ukloniti sa crvene liste. Ovo je odlična vijest, naročito zbog predstojeće turističke sezone, jer se evropske zemlje uveliko oslanjaju na prognoze instituta Robert Koh, ali i turističke agencije. Smatramo da je ova odluka, između ostalog, podstaknuta i višednevnom posjetom eksperata Instituta Robert Koh našim zdravstvenim ustanovama“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ranije je i Švicarska, koji nije članica EU, ali jeste dio proširenog Šengena, uklonila Crnu Goru sa liste rizičnih zemalja.