Ambasadorica Republike Češke u BiH Ivana Hlavsová posjetila Općinu Novo Sarajevo

Ambasadorica Republike Češke u Bosni i Hercegovini Ivana Hlavsová i načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović razgovarali su o zajedničkim aktivnostima i podršci u realizaciji projekata koji omogućavaju razvojnu saradnju.

Ovom prilikom je, između ostalog, istaknuto da je Općina Novo Sarajevo uključena u različite projekte koji se realizuju uz podršku Ambasade Češke Republike, a koji su usmjereni ka upravljanju otpadom, smanjenju energetskog siromaštva i drugih. Zajednički prioriteti su zaštita okoliša, reciklaža otpada i smanjenje zagađenje zraka.

Fokusi Općine Novo Sarajevo su definisani u okviru Integrirane strategije razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine (revidirana za period 2019.-2023. godina)

U tom ključnom strateško-planskom dokumentu Općine za naredni period predviđeno je u sektoru upravljanja otpadom – jačanje infrastrukture za selektivno prikupljanje otpada, kao i u sektoru energijske efikasnosti – smanjenje potrošnje energenata koji imaju negativan uticaj na kvalitet zraka, ali i na druge segmente okoliša primjenom mjera energijske efikasnosti na javnim objektima (školama), individualnim i kolektivnim stambenim objektima.

Općina Novo Sarajevo i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke ranije su podržali su projekat udruženja „Česka beseda Sarajevo“. U povodu Dana grada Sarajeva, u Parku nacionalnih manjina zasađene su nove sadnice lipe, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.