Dodik: Dejtonski sporazum je devastiran, posebno od strane visokih predstavnika

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na današnjoj konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu kazao je kako je određen dijalogu s predstavnicima druga dva naroda.

Također, naveo je niz kritika na račun visokog predstavnika i međunarodne zajednice.

Mi ostajemo u snažnom prigovoru učestvovanja CIK-a jer je on izabran nelegalno, a svoj naum dokazali su na izborima“, izjavio je Dodik.

“Bošnjački političari čekaju stranog tutora”

Konfuzija dolazi do toga i danas se ne zna ko je visoki predstavnik što je dokaz potpunom neredu kojeg su ovdje napravili. Bošnjački političari jedva čekaju da im dođe strani tutor da njima upravlja. Bonska ovlaštenja su prošlost i to loša prošlost, njim je posijan razdor u Bosni i Hercegovini“, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da je vrijeme da se Srbija i Hrvatska sa potpisnica vrate u poziciju gledanja kako se sporazum proveo te razmišljanja kako ga unaprijediti.

Mislim da je vrijeme da se Srbija i Hrvatska sa potpisnica vrate u poziciju gledanja kako se sporazum proveo te razmišljanja kako ga unaprijediti. Dejtonski sporazum je devastiran, posebno od strane visokih predstavnika. PIC ponovo zove na pomirenje, a to rade od 1996. od kad su formirani. U te njihove namjere ne treba ozbiljno računati“, kazao je Dodik.

Bošnjaci žele da OHR ostane dok god on ispunjava njihova očekivanja, izjavio je Dodik te ponovio kako ga RS ne želi.

Dejtonski sporazum poznaje samo visokog predstavnika, a ne njegov ured. Nejaki Inzko je dopustio da neki u njegovom uredu postanu važniji od njega“, zaključio je Dodik.