AMD pridobio gamere: Ryzen procesore sada koristi 30 posto Steam igrača

Prema najnovijim podacima iz Steam Hardware Survey analize kompanije Valve, AMD procesori postigli su 30 posto tržišnog udjela na Steamu.

Ovo je najviša razina tržišnog udjela koju je AMD postigao od predstavljanja Ryzena 2017. godine i jasan je znak da je AMD povećao tržišni udio među gamerima.

Još u maju 2018. godine, AMD-ov CPU tržišni udjel iznosio je 15,98 posto prema Steam istraživanju. Uz to, Windows 10 tržišni udio povećao se s 53,10 posto na 96,16 posto. To znači da je Windows 10 sada dominantni gaming operativni sistem, piše Overclock3d.

Što se tiče grafičkih kartica, AMD je zabilježio mali rast, popevši se s 14,89 posto koliko je udio iznosio u maju 2018. godine na 16,18 posto u junu 2021. godine. Tržišni udio Nvidia kartica ostao je konstantan i iznosi oko 75 posto, što ukazuje na dominaciju kompanije na današnjem tržištu gaming grafičkih kartica.

Naravno, treba istaknuti da Valve Steam Hardware Survey rezultati uključuju sisteme koji se trenutno koriste na Steam platformi. To uključuje i starije i nove sisteme, što znači da veći broj novijih sistema koristi AMD procesore, što predstavlja veliku stvar za ovu kompaniju.

Iako ne predstavlja najbolju mjeru tržišnog udjela, Steam Hardware Survey odličan je način za prikazivanje aktualnih hardverskih trendova na području gaminga. Povećani tržišni udio AMD-a trebao bi poslužiti kao solidna potvrda da je AMD pridobio igrače na svoju stranu, prenosi Geek.hr.