Australija: Izbijanja se pojavljuju širom zemlje u “novoj fazi” pandemije koronavirusa

Australijski premijer Scott Morrison sastao se sa nacionalnim čelnicima na hitnim razgovorima o tome kako se boriti protiv skoka infekcija Covid-19.

Izbijanje u Sydneyu povezano s vrlo zaraznom varijantom Delta poraslo je na 128 slučajeva.

Slučajevi su zabilježeni i na sjevernom teritoriju, Queenslandu i zapadnoj Australiji.

Zvaničnici kažu da je to “kritično vrijeme”. Australija je smanjila broj slučajeva s zatvaranjem i zaključavanjem granica.

Izvještaji kažu da su na hitnom sastanku razmatrane mjere kao što su obavezno cijepljenje radnika u kućnim radnicima i nova karantenska pravila.

Ovo je prvi put u mjesecima da su se slučajevi istodobno pojavili u više dijelova zemlje.

Mislim da ulazimo u novu fazu ove pandemije, s zaraznijim sojem Delta“, rekao je blagajnik Josh Frydenberg za ABC News uoči sastanka odbora za odgovor Covid-19.

Eskalacija infekcija Covidom dovela je do blokade gradova Sydneya i Darwina, kao i ograničenja u četiri države.

U ponedjeljak je premijerka NSW-a Gladys Berejiklian prijavila 18 novih slučajeva, što je manje od 30 izvještaja prethodnog dana. U prethodna 24 sata testirano je gotovo 59.000 ljudi.

Moramo biti spremni da brojevi poskakuju i moramo biti spremni da se brojevi znatno povećaju, jer s ovim naprezanjem vidimo gotovo 100% prijenosa unutar domaćinstava“, rekla je.

Prije samo sedam dana Sydney je još uvijek bio u blizini blaženstva bez Covida – s ljudima spakiranim u restorane i plešući u klubovima. Ali brzo širenje Delte preokrenulo je “novu normalu”. Soj je sada povezan sa tri od četiri klastera koji pogađaju Australiju.

Stručnjaci kažu da je odbrana države više puta pretučena moćnom varijantom. Nekoliko je puta prekršena hotelska karantena, što izaziva zabrinutost zbog prijenosa zraka. Takođe je uspio probiti opuštena pravila distanciranja u društvu, prikvačivši se za nezaštićene radnike. Nošenje maski sada se vratilo u gotovo svim australijskim državama.

U Sydneyu, zvaničnici kažu da virus zaražava 100% kontakata u domaćinstvu kada se unese u dom. Prema riječima stručnjaka, prerano je reći hoće li ga ovo zaključavanje sadržati.

Niska stopa vakcinacije Australce je takođe učinila ranjivim, piše CNN.