Koronavirus/ Ovo su savjeti za brigu o sebi tokom samoizolacije

Virus COVID-19 nije samo ugrozio naše fizičko zdravlje već i mentalno zdravlje, to nas je učinilo zbunjenima, tjeskobnima i usamljenima.

Budući da je pandemija još uvijek prilično prisutna, postaje neophodno da se ljudi izoliraju najmanje 14 dana ako imaju i najmanje simptome, samo iz predostrožnosti.

Kad ste u izolaciji, potpuno je normalno osjećati se preplavljeno i uplašeno, jer ne znate šta vas čeka. Također, ako imate najmanje simptome, možda ćete imati problema i da se sami brinete o sebi. Evo nekoliko savjeta kako da se brinete o sebi dok ste u izolaciji.

1. Obavezno kontrolirajte svoje zdravlje

Jedite dobro uravnotežen obrok, pijte puno tečnosti i dovoljno se odmorite. Pijte vruću tečnost ako vas boli grlo i dobro se bavite higijenom ruku.

2. Imajte rutinu

Oduprite se nagonu da jednostavno ležite i ne radite ništa. Budite produktivni i efikasni, ali budite sigurni da se ne naprežete previše. Stvorite ravnotežu između obavljanja poslova i odvođenja dovoljno vremena za opuštanje.

3. Prirodno je osjećati se preplavljenim i uznemirenim u tom periodu

Možete pokušati meditirati ili vježbati pažljivost kako biste zadržali negativne misli na odstojanju i poboljšali svoje mentalno zdravlje i riješili probleme poput stresa i anksioznosti.

4. Izolacija ne znači da ste odsječeni od svih

Potrudite se da ostanete povezani sa svojim prijateljima i članovima porodice. Povežite se s njima putem video poziva i igrajte igre s njima gotovo da se ne biste osjećali sami, piše Pinkvilla.