Bez njih bi skoro nemoguće bilo izdržati ljetne dane: Kratka historija klima uređaja

Svi novi uređaji koji se pojavljuju na tržištu mijenjaju svijet, svaki na svoj način. Od električnih romobila, do sitnih aparata, svaki nam je olakšao život. Ali jedan se ističe, bez njega bi ljeta bila izuzetno teška, a to je klima uređaj. 

Ideja za izradu uređaja koji bi omogućio ugodniji boravak u zatvorenim prostorima za vrijeme visokih ljetnih temperatura rodila se još 1830. godine.

Dr. John Gorrie, američki fizičar u državi Floridi tada je uspio iskoristiti kompresor te izraditi stroj za pravljenje leda kojim je hladio svoje pacijente. Uređaj je puhao zrak kroz ledeni blok te je hladio sobe u kojima su ležali pacijenti oboljeli od malarije.

Godine 1881. kada je umirao predsjednik SAD-a James Garfield pomorski inženjeri konstruirali su kutiju koja je sadržavala odjeću natopljenu ledenom vodom, iznad koje je fen puhao čisti zrak. Ta konstrukcija uspjela je rashladiti prostor za 6 stepeni, ali je trošila pola miliona kilograma leda godišnje.

Prvi moderni uređaj – tržišni ‘boom’!

Ono što bi mogli povezati s današnjim, modernim klima uređajima prvi se put pojavilo davne 1902. godine. Američki inženjer Willis Carrier tada je u New Yorku izradio električni klima uređaj i nazvao ga “Apparatus for Treating Air“.

Uređaj je koristio rashladne zavojnice kako bi hladio zrak i spuštao vlagu za 55 posto. Nivo vlage mogao se podešavati.

Nakon Carrierovog izuma klima uređaji doživjeli su tržišni procvat. Bio je to veliki hit izum, a u početku se koristio u štamparijama, tvornicama tekstila, tvornicama farmaceutskih proizvoda, bolnicama itd.

Privatno se klima uređajem prvi hladio Charles Gates, sin kockara Johna Gatesa, u svom domu u Mineapolisu 1914. godine. Međutim, tokom prvog vala instalacija klima uređaji bili su veliki, skupi i opasni zbog otrovnog amonijaka koji se koristio u njima.

1922. godina donijela je dva nova Carrierova tehnološka unaprjeđenja. On je uspio štetni amonijak zamijeniti bezopasnim rashlađivačem, a u centralnu jedinicu dodao je kompresor, smanjivši time veličinu rashladne jedinice.

1925. godine Carrier proizvod plasira u kino dvorane i upravo se ta godina smatra početkom široke upotrebe. Vrlo brzo uređaj se našao u poslovnim zgradama, robnim kućama. 1929. godine ugradila ga je i Bijela kuća.

Prodaja uređaja od 1948. godine do 1953. skočila je s 74.000 na 1.045.000.

Thomas Midgley – važna karika u povijesti klima uređaja

Carrier naravno nije jedini radio na razvoju klima uređaja. Jedan od najvažnijih ljudi za razvoj uređaja bio je i Thomas Midgley koji je izumio plin kloroflorokarbon, poznatiji pod komercijalnim imenom Freon koji je bio mnogo manje opasan za ljude nego amonijak, ali se kasnije pokazalo da je vrlo poguban za atmosferu.

Do 2010. se trebala ugasiti proizvodnja uređaja sa Freonom, a do 2020. bi trebao biti potpuno uklonjen iz svih uređaja. Danas se uveliko koriste nove generacije plinova koje ne štete ozonu, a jedan od njih je poznat pod komercijalnim nazivom Puron.